AUSTRIJA NAS JE STAVILA U RANG S ITALIJOM, BOŽINOVIĆ KOMENTIRAO: / 'Ne vidim što će Austrijance spriječiti u dolasku'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

'U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu'

5.6.2020.
12:43
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze", rekao je Božinović nakon videokonferencije europskih ministara unutarnjih poslova.

Austrija je ovaj tjedan ukinula sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom, a putovanja u Hrvatsku službeno još uvijek nisu odobrena. Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg najavio je da će se o tome odlučivati idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Hrvatska toliko prepoznata, toliko atraktivna i doživljena od naših susjeda i država članica Europske unije da ne vidim što će ih spriječiti da dođu u Hrvatsku", rekao je Božinović i dodao kako je Zagreb u bilateralnim razgovorima s Bečom.

Image
BEROŠ OBJASNIO ZAŠTO NEĆE PROGLASITI KRAJ EPIDEMIJE: /

'Možda dođe do drugog vala, možda ne. Nikakva panika nije razlog'

Image
BEROŠ OBJASNIO ZAŠTO NEĆE PROGLASITI KRAJ EPIDEMIJE: /

'Možda dođe do drugog vala, možda ne. Nikakva panika nije razlog'

15 lipnja otvaranje granica u EU-u?

Izvijestio je da se na videokonferenciji pokazalo da na ministarskoj razini postoji politička volja unutar EU-a da se unutarnje granice otvore u razdoblju oko 15. lipnja, no kako se i dalje moraju pratiti epidemiološke slike jer pandemija nije u istoj fazi u svim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče vanjske granice EU-a, hrvatski ministar je istaknuo da će se po tom pitanju primjenjivati koordinirani pristup "s obzirom na to da je infekcija covida-19 vrlo intenzivna u raznim dijelovima svijeta", no i da se uvijek može napraviti određeni izuzetak prema onim zemljama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju, posebice u bližem europskom susjedstvu.

Hrvatska u rangu s Italijom

Austrijski dnevni list "Kleine Zeitung" danas izvještava da nakon što je Austrija u četvrtak otvorila granice za sedam svojih susjednih zemalja, izuzev Italije, susjedi joj uzvraćaju istom mjerom. Hrvatska je, tvrde, u rangu s Italijom, putnici iz te dvije zemlje pri ulasku u Austriju moraju predočiti negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana ili u protivnom moraju u 14 dnevnu samoizolaciju, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod podnaslovima "Atest za Italiju i Hrvatsku“ i "Putnici iz Hrvatske moraju i nadalje u karantenu“, austrijski dnevni listovi "Kleine Zeitung" i "Kurier" izvještavaju, pozivajući se na pojašnjenje austrijskog Ministarstva zdravlja, da "za osobe iz Italije i zemalja koje ne graniče s Austrijom, a žele u nju ući i nadalje vrijedi obvezna karantena odnosno zdravstveni atest".

Dodaje se kako je Ministarstvo zdravlja navelo konkretan primjer ulazaka u Austriju za putnike iz Hrvatske. "Ako je netko bio u Hrvatskoj i kroz Sloveniju se vraća u Austriju, trenutačno je i nadalje obvezan predočiti zdravstveni atest, tj (op. negativan test na koronavirus, ne stariji od četiri dana) ili mora u 14-dnevnu kućnu karantenu", stoji u priopćenju austrijskog Ministarstva zdravlja. "Kleine Zeitung" posebno ističe kako je "Hrvatska Austrijancima najomiljenija zemlja za odmor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo