Francuska 1984. / Atomska Francuska i čudesni Platini

Image

Pred svojim navijačima sjajna generacija francuskih nogometaša bila je osuđena na uspjeh. Joël Bats, Amoros, Bossis, Battiston, Fernandez, Platini, Giresse, Tigana... bio je stroj koji je samljeo sve suparnike na putu do europskog trona.

20.5.2012.
19:36
VOYO logo

Francuska je u 'atomskoj' postavi s Platinijem, Giresseom, Tiganom i Fernandezom drugi put ugostila EURO. Platini je uoči tog prvenstva tri godine zaredom bio najbolji strijelac Serie A. Poslije legendarnog Justa FontaineaGalski pijetlovi ponovno su imali rasnog strijelca...

Nakon što su slavili samo u jednom od osam kvalifikacijsklih dvoboja Talijani se nisu plasirali na završni turnir. Jugoslavija je u Francusku došla nakon famoznog Radanovićeva gola Bugarima na Poljudu u 90. minuti (sjećate se Mladena Delića i njegovog legendarnog – 'Ljudi, ma je li to moguće?').

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska je, s najboljom vrstom u svojoj povijesti, izbacila Engleze na Wembleyju pogotkom Simonsena iz jedanaesterca (stradao u prvom susretu na prvenstvu, slomio nogu).

Image

Portugal je za bod bio bolji od Sovjeta u kvalifikacijskoj skupini, iako je u Moskvi gubio s 5:0. Španjolci su 'napunili' Maltežane (12:1), točno onoliko koliko je trebalo da zbog bolje gol-razlike ostave Nizozemce kod kuće, dok je Zapadna Njemačka plasman na EURO izborila u posljednjem kolu, jedva svladavši Albaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su se nastavili provlačiti i na finalnom turniru, pa su do poluzavršnice stigli legendarnim golom Macede u posljednjoj minuti protiv Elfa, a do finala jedanaestercima protiv boljih Danaca, koji su u skupini slavili protiv Jugoslavije čak s 5:0, a Belgiju 'preslušali' s 3:2, iako su 'debelo' gubili (0:2).

Polufinale Francuza i Portugalaca na Velodromeu smatra se jednom od petnaestak najboljih utakmica u povijesti europskih prvenstava. 'Tricolori' su poveli s 1:0, Portugal preokrenuo na 2:1 u svoju korist, no Francuzi su golovima Domerguea i Platinija ipak otišli na Park prinčeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Platini, koji je na turniru zabilježio dva 'hat-tricka' (prvi strijelac prvenstva s ukupno 9 golova), načeo je Španjolce, njegov 'slobodnjak' prošao je kroz noge vratara Arconade. Točku na i pariškog finala stavio je Bellone u posljednjoj minuti.

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Harald Schumacher (ZNjem)
  2. Joao Pinto (Por)
  3. Karlheinz Forster (ZNjem)
  4. Morten Olsen (Dan)
  5. Andreas Brehme (ZNjem)
  6. Fernando Chalana (Por)
  7. Jean Tigana (Fra)
  8. Michel Platini (Fra)
  9. Frank Arnesen (Dan)
  10. Rudi Völler (ZNjem)
  11. Alain Giresse (Fra)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Michel Platini (Fra) - 9

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo