HRVOJE ZEKANOVIĆ / Najveći protivnik IK: 'Odnosi između HRAST-a i HDZ-a su trajno narušeni, pozivam svih na prosvjed u subotu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Razočaran je što nitko od HDZ-ovih ministara nije digao ruku protiv Konvencije

22.3.2018.
10:27
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u četvrtak na sjednici jednoglasno usvojila Istanbulsku konvenciju, kao i interpretativnu izjavu koju su mnogi protumačili kao pokušaj ograde od odredaba koje su u tom međunarodnom aktu sadržane.

U njoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s ustavnim odredbama, posebno onima o zaštiti od ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nije trebalo dugo čekati na reakcije političara koje su počele pljuštati sa svih strana.

Čini se da je vrlo upečatljiva ona koja pristiže od Hrvoja Zekanovića, zastupnika HRAST-a koji se posljednjih tjedana prometnuo u novu zvijezdu rigidne desnice i jednog od najvećih protivnika ratifikacije Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje povjerenje će imati hrvatski narod. Svatko tko se naziva demokršćaninom, može li podržati ovakvu odluku, recite mi", rekao je Zekanović.

"Ovo je skretnica u odnosima HDZ-a i HRAST-a", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović kaže kako čeka da vidi "hrabre kolege demokršćane kako će glasovati u saboru, kako kaže Plenković ili biskupi".

Upitan zašto kalkulira i zašto jasno ne kaže ostaje li u koaliciji s HDZ-om ili je napušta, rekao je da ne kalkulira te da je o ovome govorio jasnije od ikoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez konkretnog odgovora

Novinari su Zekanovića više puta pitali ide li HRAST u oporbu.

"Ovo je skretnica, povratka na staro nema, odnosi su narušeni. Ako isto naprave u saboru, mislim da je sve rečeno", rekao je bez konkretnog odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočaran je što nitko od HDZ-ovih ministara nije digao ruku protiv Konvencije.

"Radi se o lažima i demagogiji, taj će zakon duboko štetiti hrvatskom narodu. Očekivao sam da će biti par disidenata, ali nitko nije ništa rekao. To je stvarno užas", rekao je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je "sve hrvatske domoljube" da u subotu u 11 sati dođu na prosvjed protiv Istanbulske konvencije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo