NASTAVAK SUĐENJA / Apsurdni detalj u tragediji Kornati: zapisnik o očevidu pun krivih podataka

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru doznalo se i da je očevid obavljala druga ekipa policajaca od one iz zapisnik

17.3.2017.
8:25
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Zapisnik očevida koji je nakon tragedije na Kornatima koji je sastavio istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić u nastavku ponovljenog suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje 13 mladih vatrogasaca doveden je u pitanje, piše Slobodna Dalmacija

U zapisniku je uneseno da su vještačene vatrogasna pumpa, prijenosna pumpa i kanistar za gorivo s mjesta tragedija, a ne, kako se pokazalo, oni iz JVP-a Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru doznalo se i da je očevid obavljala druga ekipa policajaca od one iz zapisnika, dok Ivica Ercegovac, krim-tehničar Policijske uprave šibensko-kninske tvrdi kako je to krivo napisano te da nije točno da je na Kornatu bio 30. kolovoza.

Navode iz zapisnika opovrgnuo je i njegov kolega iz Policijske uprave šibensko-kninske Čedo Romanić, koji je kazao kako su u policiji vještačeni dostavljeni komparativni predmeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predmete koji su bili na mjestu stradavanja nisam vidio, pretpostavljam da su završili u Centru za vještačenje. Mi smo vještačili pumpe i rezervoar za gorivo koji su nam dostavljeni iz JVP-a Šibenik. 

Tvrdilo se, naime, da je iz tih predmeta curilo gorivo i da je to bio uzrok stradavanja. Obavio sam očevid kako bih utvrdio koliko stane goriva u rezervoar i druge podatke. Imali su uredne čepove i sve ostalo. Ne sjećam se jesam li sam radio očevid na pumpama i rezervoaru koji su izuzeti na mjestu stradavanja, a inače stojim kod zapisnika o očevidu", rekao je Romanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Mijat, krim-tehničar iz PU šibensko-kninske, tvrdio je kako se ne može sjetiti je li fotografirao predmete s mjesta događaja ili komparativne predmete koji su odstavljeni iz JVP-a Šibenik.

Pokazalo se kako mjesto nesreće nije bilo snimljeno niti videokamerom, a kanistar za benzin i pumpe koje su vatrogasci nosili sa sobom, a za koje se sumnjalo da su bili uzrok njihove smrti, ostavljeni su na mjestu nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romanić je rekao kako nakon dizanja tijela mrtvih vatrogasaca nije ništa fotografirao, a potvrdio je i da nije postupljeno po naređenju iako je sudac Igor Ninić zatražio da se još jednom pregleda mjesto nesreće i da sve što se pronađe bude snimljeno kako bi se utvrdio uzrok stradavanja tehničara, piše Slobodna Dalmacija.

Krim-tehničar Ivica Ercegovac pojasnio je kako nije fotografirao "baš svaki detalj na mjestu tragedije" jer mu to nitko nije rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo