APSURDNA RUKA PRAVDE: / Invalid kažnjen s 15.000 kuna jer je iskaznicu za parkiranje umjesto na prednje stavio na stražnje staklo

Image

Koliko naše sudstvo zna biti apsurdno, svjedoči slučaj Splićanina Milana Marčića.

28.1.2017.
9:39
VOYO logo

Riječ je o osobi s 80-postotnom invalidnošću, koja zbog toga ima pravo na besplatan parking i vožnju autocestom bez naknade, međutim, Marčić već 16 godina mora na sudu to dokazivati samo zato što 2001. godine, na parkiralištu u Zagrebu na prednje staklo automobila nije izložio iskaznicu.

Nakon posjeta kinu - šok

'Bio sam u posjetu sinu u Zagrebu, a jednu smo večer otišli u kino i parkirali na Gornjem gradu. Dok smo izlazili iz multipleksa, primijetio sam pauk-službu koja mi je taman počela dizati auto. Objašnjavaju mi kako sam nepropisno parkirao na mjestu za invalide, a meni nije jasno u čemu je problem jer i ja sam "taj". Pitaju me, međutim, zašto nemam iskaznicu, na što im pokazujem prometnu dozvolu koju sam stavio na stražnje staklo samo zato što je vozilo prednjom stranom bilo u potpunome mraku', ispričao je Marčić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredni prometni dokumenti

I u njegovoj prometnoj dozvoli bilo je upisano da je vlasnik vozila invalidna osoba. Iako je mislio da neće imati nikakvih problema zbog ovog malog nesporazuma, Marčić je nakon godinu dana dobio kaznu Zagrebparkinga u iznosu od 150 kuna. Na to je odmah uložio prigovor i priložio svoje rješenje o invalidnosti. Ni tada slučaj nije riješen, jer 2004. godine Zagrebparking protiv njega pokrenuo ovrhu zbog neplaćanja tog računa. Tek 2015. godine održano je prvo sudsko ročište.

Pravna nesigurnost

'Unatoč svim priloženim dokazima o mojoj invalidnosti, sutkinja donosi presudu u korist Zagrebparkinga i traži da platim kaznu jer iskaznicu te večeri u Zagrebu nisam stavio na prednje staklo automobila?! S kamatama, troškovima sudskog postupka i ovrhe, izračunao sam kako bih trebao platiti oko 2.500 kuna. Ogorčen sam, naravno, na sve to, i odlučujem se žaliti. Nije u pitanju samo novac, već ta pravna nesigurnost koju sam iskusio', govori Marčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponadao se kada je pronašao presudu Županijskog suda u Osijeku koji je o identičnom slučaju presudio u korist invalidne osobe, utvrdivši da je sadržaj važniji od forme. Međutim, Županijski sud u Splitu stao je na stranu Zagrebparinga.

Ne odustaje od pravde!

'Meni je naloženo da platim kaznu u iznosu od 1.526 kuna, što sam i učinio. Ponavljam, nije novac u pitanju, nego princip. Ovo je zadiranje u moja ljudska prava zbog čega sam, u dogovoru s odvjetnikom, spreman ići i do Strasbourga. Moj odvjetnik je već poslao žalbu na Vrhovni sud zbog pravne nesigurnosti za različite sudske odluke koje se odnose na istovjetne slučajeve. To što radi naše sudstvo zbilja bi se moglo podvesti pod rubriku "vjerovali ili ne", ogorčen je Marčić koji upozorava da zbog navodnog prometnog prekršaja nikad nije kažnjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo