APSURDI HRVATSKOG SUDSTVA: /

Udovica radnika poginulog na gradilištu u Splitu mora platiti 200.000 kuna sudskih troškova

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema odluci Županijskog suda u Splitu udovica radnika poginulog na gradilištu u Splitu mora platiti 200.000 kuna sudskih troškova koje je tražio ‘Cestar‘

21.7.2020.
18:52
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je radnik "Cestara" Andrija Matas (56) smrtno stradao na gradilištu centra "Mall u Splitu" 10. studenoga 2015. godine, udovica Anđelija Matas i troje djece, obitelj, pokušali su pravnim putem dobiti naknadu štete za gubitak supruga i oca. Međutim, donesena je pravomoćna presuda kojom je obitelji odbijena naknada štete uz obrazloženje da je radnik sam skrivio svoju smrt, a naknadnom odlukom dužni su platiti i 202.000 kuna sudskih troškova za izgubljenu parnicu, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako je u presudi tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu navelo potpuno pogrešan datum nesreće na gradilištu, kada je Andrija Matas podlegao ozljedama, nagnječen između dva kamiona, a njegova udovica prijavila sudskoj upravi da je presuda donesena na temelju pogrešnog podatka, dobila ke odgovor kako je odluka pravomoćna te da može tražiti reviziju od Vrhovnog suda. Na upozorenje "Cestara" kako u istoj presudi u nije bila navedena odluka o troškovima, donesena je odluka kojom je presuda nadopunjena bez prava žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz sumnjivih detalja

"Oko cijelog tog slučaja ima niz detalja koji kod mene bude sumnju. Primjerice, kada smo mi presudom na Općinskom sudu u Splitu dobili odštetu, spis je otišao na Županijski sud u Splitu jer se 'Cestar' žalio. Prvo je početkom srpnja prošle godine predmet zadužio jedan sudac, da bi prije kraja istog mjeseca spis dobila druga sutkinja.

U siječnju ove godine spis je raspoređen trećem sucu i za mjesec dana je donesena presuda s krivim datumom nesreće kojom djeca i ja gubimo odštetu. Četiri mjeseca kasnije donosi se odluka kojom moramo platiti troškove. Ja očekujem da će 'Cestar' provesti i ovrhu na temelju te presude koja je presedan u našoj državi, ali neka idu, ja se ne bojim nikoga", kaže za Slobodnu Dalmaciju Anđelija Matas koja je nakon nesreće ostala na radnom mjestu u "Cestaru" i ne gubi snagu za daljnju borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je poginuo?

Do nesreća je došlo 18.15 sati, dok je Andrija s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion. Redovno radno vrijeme bilo je do 15 sati, a zbog kašnjenja je bio angažiran veći broj radnika tijekom prekovremenih sati.

Njegov kamion, težak 15 tona, pokvario se i zapriječio put ostalim vozilima, pa su ga pokušali popraviti na licu mjesta. Matas je, prema uputi nadređenog na gradilištu i uz pomoć kolega, zamijenio akumulator. Kada je izišao iz kabine kamiona, vozilo je krenulo unatrag i prignječilo ga uz drugo teretno vozilo parkirano iza njega.

Dva suprotna gledišta

Kako piše Slobodna Dalmacija, Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud u Zagrebu imali su potpuno suprotno gledište o nesreći od Županijskog suda u Splitu. Njihov zaključak poklapa se s prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Splitu. Upravni sud je rješavao tužbu "Cestara" koji je osporavao odluku HZZO-a koji je donio rješenje da priznaju Andriji Matasu da su ozljede od kojih je preminuo dobivene na radu.

Nesreća se dogodila nakon što je bio na gradilištu 11 do 12 sati, već je pao mrak, prostor u kojem je trebalo zamijeniti akumulator bio je skučen i osvijetljen samo uličnom rasvjetom uz bljeskanje farova automobila koji su prolazili. Zbog toga upravni sudovi smatraju kako se činjenica da Andrija Matas nije podigao ručnu kočnicu ne može pripisati nesavjesnom, neodgovornom i krajnje nepažljivom ponašanju radnika, već pukoj nesmotrenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anđelija Matas je rekla za Slobodnu Dalmaciju da s ovom pravomoćnom presudom koja je, kako kaže, priznala ozljede na radu i koja je dokaz da njezin suprug nije kriv ide u kazneni postupak protiv pravnih osoba izvođača i podizvođača, protiv predstavnika institucija koje su vršile očevid, odgovornih na gradilištu i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo