nevjerojatno /

Apsurd u Kalniku: Vrtić i škola na istoj adresi, ali škola ne smije kuhati za vrtić - ne da im župan

Župan tvrdi da Ministarstvo ne dozvoljava da škola kuha za vrtić, dok u Ministarstvu kažu da ih nitko ništa nije ni pitao

20.11.2018.
22:36
VOYO logo

Kad smo već kod ovako silne brige za djecu - evo priče iz koje bi se dalo naslutiti da zemlju vode djeca, a i ona bi to bolje radila. U mjestu Kalnik vrtić i škola nalaze se jedno pokraj drugog. Škola za svoje školarce svaki dan kuha topli obrok dok djeca u susjednom vrtiću jedu obrok koji stiže iz 20 kilometara udaljenih Križevaca.

Kuharice iz škole bi naravno mogle skuhati ručak i za vrtićku djecu - ali im je koprivničko - križevački župan Darko Koren to zabranio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koren tvrdi da Ministarstvo obrazovanja ne dozvoljava da škola kuha za vrtić, dok u Ministarstvu obrazovanja kažu da ih nitko o tome ništa nije ni pitao.

Juhu, meso i grah. To je danas ručalo 20-ero djece u vrtiću Kalnički jaglac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi su faširanci do vrtićkog stola prešli dalek put. Jer - vrtić ima samo čajnu kuhinju - u kojoj se ne može spremati ručak.  

"Taj problem smo riješili na taj da doručak i užinu pripremamo u priručnoj školi, a ručak dovozimo. koliki je to problem? Da imamo kuhinju bilo bi nam daleko lakše", kaže Vera Belošić iz dječijeg vrtića "Kalnički jaglac".

I zato - načelnik općine ili netko od njegovih pomoćnika iz 19 kilometara udaljenih Križevaca - donose obroke spremljene u tamošnjem vrtiću. I tako svaki dan.

Da, samo ih zid dijeli od školske kuhinje u kojoj bi se hrana za djecu mogla pripremati bez problema. Ali, županija to ne dozvoljava, kažu u vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S lijeve strane vrtić, s desne strane škola. S jedne strane ministarstvo i županija, s druge općina koja je osnivač vrtića. Nalaze se u istoj zgradi, ali ne nalaze zajednički jezik pa je školi strogo zabranjeno kuhati za djecu u vrtiću.

Osnovna škola Kalnik ima dobro opremljenu kuhinju, kuharicu i blagovaonicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je kuhinja u kojoj se svaki dan pripema oko 70 obroka za učenike, ali ne i za vrtić. iako zadovolja sve uvjete i kriterije umjesto odavde hrana putuje skroz iz Križevaca.

Kuhinja je vrtiću tako blizu, a tako daleko. 

"Zamislite koji je to apsurd naše zemlje gdje sam trazio od župana Korena da napravimo jedan model da se djeca hrane u školi. No, međutim dobili smo odgovor da je to nemoguće", ističe Mladen Kešer, načelnik Općine Kalnik.

Odgovor od koprivničko križevačke županije i mi smo tražili. Kažu, NE je reklo  ministasrtvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U konzultacijama s pravnom službom Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiven je odgovor da je Osnovna škola Kalnik javna ustanova koja obavlja djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja te da škola nije u mogućnosti ponuditi usluge kuhanja i usluge čišćenja."

Ali - u Ministarstvu nam kažu da oni to nisu rekli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema informacija da je bilo službenih upita vezanih za ovo pitanje."

Očito ni ministarstvu cijela zbrka nije jasna, pa su na zajednički sastanak odlučili pozvati i školu i župana i vrtić...

"Za mene to nije situacija normalna. Da normalno vrtić funkcionira, puno bi nam lakše bilo da škola kuha za nas, riješili bismo masu problema i to bi pojeftinilo cijenu vrtića", kaže Vera Belošić.

Kalnički je vrtić još jedna žrtva hrvatske birokracije. Samo njoj može biti logičnije obroke dostavljati iz 19 kilometara udaljenog grada - umjesto iz kuhinje na istoj adresi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo