uz velike mjere osiguranja / APIS završio provjeru potpisa za referendum: Ministarstvo će za taj posao iskeširati oko milijun kuna

Svaki dan bi obradili i po 60 tisuća potpisa iz ovih kutija

17.10.2018.
7:00
VOYO logo

U jednoj zgradi u posljednja tri tjedna provjeravalo oko milijun i dvjesto tisuća potpisa. Provjera je zato trostruka. Saša Bilić, predsjednik uprave APIS-a, kazao je za RTL kako prostoriji za provjeru potpisa mogu samo pristupiti ovlašteni djelatnici - njih šezdesetak. 

A zajedno bi svaki dan obradili i po 60 tisuća potpisa iz ovih kutija - za tri referendumska pitanja - kojima se želi smanjiti broj saborskih zastupnika na 120, oduzeti pravo manjinama da glasaju o povjerenju vladi i proračunu, te otkazati primjenu Istabulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se odvijalo pod budnim okom nadzornih kamera, ali i drugim mjerama osiguranja.  Svaki svezak ima svoj broj i oznaku knjige kojo pripada, točno se zna koji je operater unio koji svezak.

"Posebno moram napomenuti da su djelatnici ovo radili bez prisustva mobitela koji su morali biti zaključani u za to odgovarajući ormar", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjeravanje spornih potpisa

Najveći dio posla završen je provjerom svakog potpisa, OIB-a i ostalih podataka iz popisa birača, no to ne znači da je sve već gotovo. U ovom trenutku Povjerenstvo Ministarstva uprave provjerava sve sporne potpise, podatke šalje natrag APIS-u koji piše izvješće o konačnom broju važećih potpisa. 

Ministarstvo će za taj posao APIS-u iskeširati oko milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je riješeno na kraju krajeva i ugovorom između ministarstva uprave i APIS-a je cijena od 83 lipe po potpisu", kazao je Bilić. I to bio on ispravan ili ne. A ima li ih za svako pitanje  oko 380 tisuća važećih, odnosno dovoljno za raspisivanje refernduma - znat ćemo već ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike