'TO VAM JE KLJUČNO' /

Anušić otkrio tajne iz dokumenata NATO-a: 'Do sad nisam mogao govoriti'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ustvrdio je da su zastupnici SDP-a imali klasificirane podatke o NSATU aktivnosti te da bi bio zanimljivo vidjeti kojim putem su ih dobili, poručivši da 'tu ima posla i za Sigurnosno obavještajnu agenciju (SOA)'

22.10.2024.
16:17
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrane Ivan Anušić u utorak je u Saboru bio na raspravi o sudjelovanju Hrvatske u NATO misiji potpore Ukrajini - NSATU.

Dobio je pet minuta slobodnog govora i otkrio da je NATO deklasificirao dokumente o kojima su ga oporbeni zastupnici ispitivali. U njima se navodi kako će NATO povremeno u sklopu misije NSATU slati neke vojnike u Ukrajinu, no to neće biti hrvatski vojnici s obzirom na naše nacionalno ograničenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da ću se javiti za riječ i dati informacije koje su u ovom trenutku bitne ili tražene od nas, a dok su bile u statusu u kojem jesu, nisam mogao govoriti. Nije ih deklasificirao Plenković, već NATO. Danas, dok je trajala rasprava, ta informacija je došla u Vladu. Tražili smo je mi, kako biste vi imali tu informaciju. Pojašnjenje je dao pravni savjetnik NATO-a. NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći koja će povremeno putovati u Ukrajinu, to vam je ključno. Pravno mišljenje ističe, a njega tumači da time NATO ne ulazi u rat, a naše nacionalno ograničenje brani odlazak u Kijev. Mi to ograničenje imamo od davno prije, ne od jučer. Informaciju koju niste znali je da je 1994. NATO boravio i fizički bio prisutan u Kijevu, od 1990. ima svoj ured i stalno predstavništvo tamo. To su činjenice koje su dosad bile javno tumačene u javnom prostoru", rekao je Anušić.

'Tu ima posla za SOA-u'

Dao je i dodatno objašnjenje što znači povremeno putovati u Ukrajinu. To su pripadnici NATO snaga koji nemaju nacionalno ograničenje i oni po potrebi mogu putovati u Ukrajinu za koordinaciju", rekao je ministar Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VRUĆA TEMA /

Pobrojali smo Milanovićeve izjave o Ukrajini. Avdagić: 'Ovakvo soliranje ne može ići u nedogled'

Image
VRUĆA TEMA /

Pobrojali smo Milanovićeve izjave o Ukrajini. Avdagić: 'Ovakvo soliranje ne može ići u nedogled'

Postavio je i pitanje tko je oporbi otkrio te dokumente i prije nego je bilo dopušteno. Ustvrdio je da su zastupnici SDP-a imali klasificirane podatke o NSATU aktivnosti te da bi bio zanimljivo vidjeti kojim putem su ih dobili, poručivši da 'tu ima posla i za Sigurnosno obavještajnu agenciju (SOA)'.

Nakon što je tijekom rasprave o slanju hrvatskih vojnika u njemački Wiesbaden otkrio klasificirane podatke o NSATU, a temeljem odobrenja NATO-a i na zahtjev premijera Andreja Plenkovića, Anušić je poručio SDP-ovcima da su "tjerali lisicu, a istjerali medvjeda".

"Zanimljivo bi bilo vidjeti kojim putem i kako je dio SDP-ovih zastupnika dobio tu informaciju, dok niti jedan HDZ-ov zastupnik tu informaciju nije imao. Očekujem da se time pozabavi SOA", kazao je.

Anušić je pritom napomenuo kako je prvi progovorio o klasificiranim podacima predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić na Odboru za obranu. "Evo vam poveznice, tko je podatak progurao i podijelio", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne ritogorozne

Dodao je kako su kazne za otkrivanje klasificiranih podataka NATO-a sigurno rigorozne jer je riječ o vojnim tajnama. "Curenje takvih informacija je vrlo kažnjivo i rigorozno od strane NATO-a", rekao je.

Naime, SDP-ovci su ranije danas tijekom saborske rasprave ustrajavali u zahtjevu da Anušić jednoznačno kaže kao niti jedan vojnik, ne samo hrvatski, nego i ostalih članica NATO-a koji sudjeluju u NSATU aktivnosti neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine iz čega su vladajući "iščitali" kako su SDP-ovci znali sadržaj klasificiranih podataka. U međuvremenu je tijekom dana premijer Plenković u izjavi medijima otkrio da će "ova aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini" i da "NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi 50-ak ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmetović o tome 'čitala u novinama'

Mirela Ahmetović (SDP) tvrdi da je o tome čitala u novinama još 4. listopada i da je pitanje tko je informacije dilao novinama. Dalija Orešković (DOSIP) ocijenila je pak da je HDZ, optuživši opoziciju i predsjednika Republike za teško kazneno djelo, prešao sve granice. "Trebate podnijeti ostavku", poručila je zastupnica Anušiću.

Miro Bulj (Most)  zaključio je da su nove informacije smo potvrda da se Hrvatska uključuje u ratni sukob.

Danima ste nas uvjeravali da je narav misije da se provodi na teritoriju NATO saveza, a danas saznajemo nešto drugo. Ponavljate da ovime NATO ne ulazi izravno u sukob, međutim pitanje je kako će tu interpretacija procijeniti druga strana, rekla je Sandra Benčić (Možemo!).

Anušić je odgovarajući na te replike više puta ponovio da hrvatski vojnik ne može u okviru NSATU izaći van granica NATO saveza, izrazivši pritom nadu da ovime nije narušena sigurnost Hrvatske.  „Ako ovako nastavimo sigurnost Hrvatske vrlo brzo će moguće biti u opasnosti”, rekao je ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Plenković komentirao Kundidovo pismo i klasificiranu bilješku

Kuća Kardashian
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo