KUPUJEMO NOVE TENKOVE /

Anušić i Kundid u Berlinu potpisali sporazum s vodećim europskim proizvođačem oružja

Potpisivanje Sporazuma u Berlinu odvilo se u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida

28.10.2024.
18:01
VOYO logo

Hrvatska tehnološka tvrtka DOK-ING i njemački koncern, vodeći europski proizvođač naoružanja i vojne opreme Rheinmetall, potpisali su u Berlinu Sporazum o razumijevanju (MoU) o osnivanju zajedničke tvrtke, kojoj je cilj postati tržišni lider u sektoru besposadnih borbenih i neborbenih sustava (Unmanned Ground Systems-UGS). Kako se navodi u priopćenju, "cilj zajedničke tvrtke DOK-ING-a i tvrtke Rheinmetall je postati tržišni lider u sektoru besposadnih i daljinski upravljanih sustava".

"Ovo partnerstvo predstavlja značajan iskorak za našu obrambenu suradnju i unaprijedit će obrambenu industriju unutar EU", komentirao je potpredsjednik Vlade Ivan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateška suradnja kao prvi cilj ima razvijanje besposadnog sustava fokusiranog na sposobnosti protupokretljivosti, a u planu je u budućnosti razviti besposadne sustave za razne namjene u potpori borbenim zadaćama. Prvi demonstrator sustava biti će predstavljen tijekom 2025. godine.

"Realizacija strateškog partnerstva DOK-ING-a i Rheinmetalla nije samo početak suradnje naše dvije tvrtke – to je simbol zajedničke posvećenosti sigurnoj i stabilnoj budućnosti Europe. Ovo je tek prvi korak u nečemu za što sam uvjeren da će izrasti u dinamično partnerstvo. Naš je cilj udružiti snage za kreiranje sustava za sigurnu Europu i razmjenu znanja koja garantira inovacije i najbolje ishode", komentirao je Vjekoslav Majetić, osnivač i predsjednik nadzornog odbora DOK-ING-a istaknuvši da joint venture s Rheinmetall-om vidi kao temeljni doprinos stvaranju zajedničke budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KANDIDATI PODIJELJENI /

Kolakušić o vojnom roku: 'Ako ga nemamo to znači nestanak države. Zvecka se oružjem'

Image
KANDIDATI PODIJELJENI /

Kolakušić o vojnom roku: 'Ako ga nemamo to znači nestanak države. Zvecka se oružjem'

Potpisivanje Sporazuma u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu odvilo se u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida.

“Ovo partnerstvo predstavlja značajan iskorak za našu obrambenu suradnju i unaprijedit će obrambenu industriju i kapacitete unutar EU. To je odlična vijest i za hrvatsku vojnu industriju jer ima veliki potencijal zauzeti vodeću poziciju na tržištu besposadnih sustava. Hrvatska Vlada i Ministarstvo obrane usmjereni su na jačanje i podršku hrvatske vojne i obrambene industrije, posebno u svjetlu narušene svjetske sigurnosne arhitekture, stoga suradnje poput ove pozitivno utječu na razvoj naših vojnih sposobnosti i na našu obrambenu spremnost”, komentirao je ministar Anušić.

Sklapanjem strateškog partnerstva s Rheinmetallom, DOK-ING će proširiti svoj portfelj besposadnih robotskih sustava. Integracijom Rheinmetallovih modula na DOK-ING-ove platforme proširit će se asortiman DOK-ING-ovih sustava u borbeni segment kao i segment borbene potpore. Sporazum predviđa zajednički razvoj novih inačica DOK-ING Komodo platforme.

U okviru buduće suradnje razvit će se brojna rješenja, uključujući i zajednički projekt besposadnog borbenog sustava (poznatog kao Wingman) za potporu oklopnim i mehaniziranim postrojbama. Novo razvijeni sustavi će se koristiti u kombinaciji s već poznatim klasičnim proizvodima Rheinmetalla, kao što su KF51 Panther, Büffel-3 oklopno vozilo za spašavanje i Kodiak-3 oklopno inženjerijsko vozilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provedba potpisanog sporazuma podliježe prethodnom odobrenju relevantnih regulatornih tijela, uključujući Europsku komisiju i odgovarajuća nacionalna tijela za tržišno natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje Jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo