Ostavka patera Vinka /

Odrekao se svećeništva zbog obitelji! Pitamo vas u anketi: Smatrate li da treba ukinuti celibat?

Image
Foto: Facebook/Screenshot

Nakon vijesti o ostavci svećenika Sudara, brojni čitatelji su u svojim komentarima izrazili znak podrške

8.1.2019.
15:35
Facebook/Screenshot
VOYO logo

"Ovo je moja zadnja misa, povlačim se s mjesta župnika, želim obitelj", ovim riječima svećenik Vinko Sudar jučer se oprostio od vjernika na misi i prekinuo širenje neistina o njegovoj ljubavi. 

Vijest je to koja je oduševila naše čitatelje, a društvenim mrežama dijelila se vijest o ovom nesvakidašnjem slučaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam ići drugim putem i zasnovati obitelj", kazao je iskreno župnik Sudar. 

U jednom intervjuu izjavio je da bi se svaki čovjek, baš svaki dan, trebao upitati vrši li Božju volju. Čini se da on misli da je, u njegovu životu, božja volja sada nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A to je ženidba i roditeljstvo. O ženi zbog koje je napustio poziv ne zna se puno. Zove se Ivana, a nadimak joj je Čupa. Tako je svećenik župu zamijenio Čupom i pritom ispao fer prema svima. Prema ženi koju voli, prema vjernicima kojima ništa nije skrivao i u konačnici, prema Bogu kojem se zavjetovao.

Ovo su neki od komentara naših čitatelja na ostavku patera Vinka: 

"Budući da bi trebao biti prepun odricanja i skroman, svečenićki poziv nije za svakoga, no danas ga vrši svatko. Ovaj je mladić pokušao... Shvatio je da je to previše za njega i da to nije njegov put, pošteno je odlučio ići svojim putem, zasnovati obitelj... I uvjerena sam da će biti dobar suprug i otac uz Božji blagoslov. Sretno!"

"Ja nikoga ne osuđujem, život svakog od nas je samo jedan. Koliko znamo za sad. Nešto drugo niko još nije potvrdio. I zato smatram da svaki pojedinac ima puno pravo odlučiti kojim će putem krenuti. Dodat ću samo da je moje mišljenje da bi crkva, Vatikan, Papa trebali biti fleksibilniji i dozvoliti svećenicima da i oni imaju obitelj. Mislim da je to jedini ispravan put da se smanji prisustvo zlostavljanja dijece u okviru crkve. Jer sve te informacije o tim zlodjelima ni u kom slučaju nejdu na ruku crkve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma šta je vama..Ne mogu se oni ženiti..Daju zavjet za samoću-čistoću. Nije ih nitko tjerao na to-na taj poziv..Odluka kao i za brak..Neću suditi..Nisam ja sudac."

"Ako mu Crkva dopusti bolje da ode u civile nego da živi dvostrukim životom.
Dakle ništa u suprotnosti s katoličkim naukom nije ukoliko je dobio dopuštenje, odnosno otpust da se može oženiti. Eto što znače čestitke. Ni prvi ni zadnji. Kreni samo od Šole naprimjer"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka čast ovom čovjeku. Nije ostao kao 99% svećenika i imao sa strane porodicu a s oltara pričao nešto drugo . Sretno mu bilo u životu!!"

"Razumijem ga potpuno, celibat je silovanje Božjeg zakona i nauma sa čovjekom. Potpuna ljudska izmišljotina sa užasnim posljedicama. Ima on veći i jači Božji poziv nego većina lažnih licemjera."

"Čestitke na iskrenosti Bogu možeš služiti i na drugi način.Trebalo bi dozvoliti da se žene kao u drugim vjerama!"

"Mislim da bi Vatikan konačno trebao dozvoliti brak i katoličkim svećenicima i tako izbjeći sve ovakve neugodnosti koje se događaju u katoličkoj crkvi...i svećenici su samo ljudi..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno odluka nije bila laka, mijenja život iz korijena. Neka mu je sa srećom i da mu se ostvari ono što želi-ženidba i djeca, tu je našao svoj novi put!"

"Stvarno je šteta da se svećenici ne mogu oženiti i zasnovati obitelj kao u drugim kršćanskim vjerama. Župa ovako ostaje bez, očito, divnog svećenika koji je puno značio zajednici."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zanimali su me komentari i vidim dosta komentara podrške, i to je super. Jer uostalom, ako se ljudi vjenčaju i shvate da su pogriješili pa se rastave, zašto ne bi jedan svećenik mogao shvatiti da to nije to i dobiti novu priliku?
Kad bi svi gledali sebe i 'pomeli ispred svojih vrata' život bi bio ljepši i svi bi bili sretniji..."

"Nigdje u svetom pismu ne piše da se ne smiju ženit...Crkva to izmislila zbog nerasipanja novca. Svaki bi se on ženio jer ne možeš propovijedat i djelit savjete o obitelji ako je ti sam nemaš..Svaka mu čast na iskrenosti... Da su nam bar političari takvi"

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo