Tko je kad i gdje osjetio potres / Animacija na karti pokazuje kojom brzinom su građani nakon potresa otvarali aplikaciju LastQuake, širilo se poput požara

Image
Foto: EMSC

Prvih dvije minute pojavljivanje točkica na aplikaciji točno slijedi širenje potresnih valova

8.6.2021.
14:30
EMSC
VOYO logo

U 5.59 sati jutros seizmološki mjerni uređaji diljem Europe trznuli su se i uočili da je okolicu Šibenika uzdrmao potres sasvim pristojne magnitude. Prema podacima Seizmološke službe RH, bila je riječ o magnitudi od 4,7 po Richteru, odnosno u epicentru intenziteta VI stupnjeva EMS ljestvice.

Potres su registrirali mjerni instrumenti i puno dalje o Hrvatske, a Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) uočio je još jednu priliku za zorno prikazati, prvo, gdje se ovaj potres sve osjetio i, drugo, koliko su građani Hrvatske postali osjetljivi na potrese otkako je prvi veliki u posljednje vrijeme uzdrmao i oštetio Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EMSC je na Twitteru objavio animaciju uključivanja aplikacije LastQuake koja je u Hrvatskoj od 22. ožujka 2020. postala jako popularna, a potom na popularnosti, jer takav je nažalost bio slijed seizmoloških događaja u našoj zemlji, dobivala sve više na popularnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već prvih sekundi nakon udara potresa u 5.59 vidi se prva točkica aplikacije, koju je netko aktivirao u Šibeniku. Slijedi naglo uključivanje točaka, u dvije, tri sekunde, na području od Šibenika prema Vrlici i Rogoznici direktno na obali, prema jugu.

Image
različiti rasjedi /

FOTO, VIDEO Seizmologinja pojasnila da potresi u Hrvatskoj imaju zajednički uzrok: 'Potres se geografski premjestio južnije'

Image
različiti rasjedi /

FOTO, VIDEO Seizmologinja pojasnila da potresi u Hrvatskoj imaju zajednički uzrok: 'Potres se geografski premjestio južnije'

Seizmološka služba Hrvatske navodi da je epicentar bio nešto južnije od Vrpolja. To, u kombinaciji s podacima da je epicentar bio dva kilometra sjever-sjeveroistočno o mjestašca Grebaštica, odnosno 14 kilometara sjeverno od Rogoznice, znači da je epicentar bio u poljima između Grebaštice i Vrpolja, a u tom području se na animaciji EMSC-a vidi i da se pojavljuju prve točke uključivanja aplikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Slijedi pojavljivanje točaka po Splitu, Kaštelima, Trogiru, po okolici Šibenika i prema Zadru…, očito u skladu s brzinom širenja valova potresa.

Ili, kako je za RTL.hr jutros posvjedočio jedan stanovnik Kaštel Štafilića da je i on osjetio potres:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, probudilo me. Čuo sam da je oko 6 ujutro i zvono na zvoniku crkve dvaput udarilo."

Unutar jedne minute od udara potresa, pokazuje animacija, točkama aktiviranja aplikacije za potrese ispunjena je cijela srednja i sjeverna Dalmacija. Dvije minute od potresa točkice se primjećuju i po Zagrebu s okolicom, potom glinsko-petrinjsko područje i zatim područje cijele Hrvatske s dijelovima Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volcano Discovery objavio je procjenu da je oslobođena energija od oko 49,4 MWh, što bi bio ekvivalent eksplozije 42.500 tona TNT-a. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo