šefovi hdz-a /

Kao političari su potpuno različiti, ali Plenković je ovih dana proživljavao ono što je Karamarka stajalo karijere

Danas je najviše odahnuo Plenković, jer jedino što može biti gore od gubitka plaće jest da te uspoređuju s Tomislavom Karamarkom

7.6.2017.
22:25
VOYO logo

Kao političari potpuno različiti, no Plenković je proteklih dana proživljavao ono što je Karamarka na kraju stajalo političke karijere.

Brak s Mostom za obojicu je trajao gotovo jednako - šest mjeseci, i gotovo u jednakom vremenskom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je nosio veći uteg, zbog MOL-a i afere Konzultantica osobno je bio u sukobu interesa. Da ode s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, što je tražio MOST, opirao se tjednima.

Plenković je pak na sve ili ništa zaigrao zbog ministra financija Zdravka Marića i njegove uloge u aferi Agrokor. Zbog njega se riješio četvorice Mostovih ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samouvjereno Plenković od prvog trenutka tvrdi da će imati većinu u Saboru.

Isto kao i Karamarko koji se nije libio prvi put u hrvatskoj povijesti srušiti vlastitu vladu.

Plenković za izglasavanje Gordana Jandrokovića za šefa Sabora jedva uspijeva navući 76 ruku,  zahvaljujući bivšem SDP-ovcu Sauchi i Željku Glasnoviću.

U pokušajima preslagivanja i Plenković i Karamarko prvo su se okrenuli zastupnicima manjina. No, Karamarko nije imao dovoljno vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkoviću su predah osigurali lokalni izbori, te vlada već 41 dan preživljava bez MOSTa i četiri ministara.

Karamarko nije uspio i cijela kriza završila njegovom ostavkom nakon 20 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najglasnije se protiv njega iz redova HDZ-a pobunio upravo Plenković koji je jedva izbjegao sličnu situaciju. Ovakve krize vlasti nisu rijetkost, a koliko utječu na stabilnost države.

"To neće bitno utjecati na normalne gospodarske tokove osim u ovakvim ekstremnim slučajevima kao Agrokor. Tu nažalost politika s modelom mora participirati i taj bi se sustav mogao zaljuljati ako imamo nestabilnu vladu", kaže politički analitičar IvanRimac.

U Europi najduže je bez izabrane vlade izdržala Belgija, čak 589 dana. 

"Nizozemska je imala dugotrajan proces sastavljanja većine, Španjolska je bila gotovo u blokadi pa se mislilo da će ići iz jednih izbora u druge", otkriva Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na rezultate lokalnih izbora novi izbori  najviše bi odgovarali upravo HDZ-u. A kako bi na njima prošao HNS pokazala je i zadnja anketa. Možda je baš to večeras presudilo.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo