DOBRO OTVORITE OČI / Kuna ili euro? U trgovinama nikako nije svejedno: 'Čula sam ljude kako viču da je ananas kunu i 70 jer je bio na akciji'

Idući tjedan imaju i sastanak s Ministarstvom gospodarstva na kojem će biti obavljena nužna edukacija za tajne kupce te će na sastanku pitati sve što im nije jasno

15.7.2022.
22:30
VOYO logo

U dućanima će uskoro osim običnih kupaca biti i tajni kupci koji kreću u veliki nadzor u cijeloj zemlji, a sve je za RTL Danas pojasnila Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

"Krećemo u kolovozu kada treba popisati cijene koje će biti u kunama. Od 5.9. ide iskazivanje dvojnih cijena i trajat će sve do kraja 2023. Mi ćemo morati popisati cijene 20 artikala i 5 usluga, uvijek iste artikle kod istog trgovca u isto vrijeme i moramo do 15. idućeg mjeseca objaviti podatke", kazala je te dodala kako se za tajne kupce prijavilo šest udruga te da su im odobreni projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIDIO 1,70 I SVE UZEO /

Kupac u hrvatskom dućanu natrpao kolica sladoledom misleći da je na akciji: 'Ali, to vam je cijena u eurima!'

Image
VIDIO 1,70 I SVE UZEO /

Kupac u hrvatskom dućanu natrpao kolica sladoledom misleći da je na akciji: 'Ali, to vam je cijena u eurima!'

Građani se najviše žale na cijene u kunama

"Ne znam koliko će ukupno ljudi sudjelovati. Iz naše udruge će dvoje popisivati u Zagrebu, jedno u Sisku, jedno u Puli i jedna osoba će biti dostupna na telefonu građanima."

Idući tjedan imaju i sastanak s Ministarstvom gospodarstva na kojem će biti obavljena nužna edukacija za tajne kupce te će na sastanku pitati sve što im nije jasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da na tom sastanku budu predstavnici Državnog inspektorata i Ministarstva financija. Badava posao tajnih kupaca ako se ustanove nepravilnosti koje se ne mogu prijaviti i ako se odmah na njih ne reagira građani neće biti zaštićeni", kazala je te dodala kako se građani najviše žale na cijene u kunama.

Ananas samo kunu i 70?

"Smanjenje PDV-a na određene artikle je izazvalo pobune među građanima. Očekivali su da se cijene smanje ali zbog krizne situacije cijene energenata cijene su se povećale a ne smanjile."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i imali zabuna s obzirom na to da trgovci iskazuju cijene u eurima, ali i kunama.

"Svjedočila sam u jednom trgovačkom centru ananas je bio na akciji, cijena je iskazana u euru i čula sam ljude kako viču da je ananas kunu i 70. Nisu razumjeli da je cijena iskazana u eurima i nisu gledali drugu stranu da je cijena u kunama", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo