MALO KONKRETNIH POTEZA /

Analizirali smo prva dva mjeseca nove Vlade: što su Orešković i ekipa napravili dosad?

Točno su dva mjeseca prošla otkako je Tihomir Orešković Banske dvore preuzeo od Zorana Milanovića

23.3.2016.
22:24
VOYO logo

Točno dva mjeseca otkad su postali ministri - u vladu stižu zadovoljni dosadašnjim poslom. Jedno su uspjeli - prvi put ima ih 20.

Jedanaesti hrvatski premijer, prvi nestranački i iz svijeta biznisa, prije dva mjeseca obavio je primopredaju sa svojim prethodnikom i preuzeo upravljanje 13. Vladom, a na prvoj sjednici svome timu dao jezgrovitu motivacijsku poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stay calm and govern on. Tako da, ako to mogu prevesti, ostati mirni i vladaju na..."

Da će u vladanju ove skupine borbi za moć biti više nego u ijednoj dosad bilo je jasno od prvih dana, koje je obilježila rekordno brza smjena, pardon ostavka, ministra branitelja Mije Crnoje. Za prvog potpredsjednika Vlade varanje s mjestom prebivališta izmislili su mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Crnoja je dokazao da su sve to laži i objede. Jedna haranga", govorio je Karamarko.

Ta se riječ ponavljala svaki put kada bi se djelovanje ijednog ministra dovelo u pitanje. Tjedni su pak prolazili, ministarski kabineti i dalje su poluprazni, kadroviranje je glavna, ako ne i jedina tema, pri čemu ni oformljeno Vijeće za suradnju HDZ-a i Mosta nije baš pomagalo.

"Ako nemate to Vijeće koje će odraditi posao, imate usko grlo, imate ministre kojih je svega 20 i koji bi morali odraditi taj posao", rekao je Božo Petrov.

A u odrađivanju tog posla zaobiđen je premijer - ipak Tim je, barem prema javnosti, stalno zračio optimizmom - na engleskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se poslužim Clint Eastwoodom, fanovi Clint Eastwooda će znati, vidio sam good, bad and ugly! Ukratko, ovaj londonski Forum je bio good, good, good na kraju". 

A što su zapravo dosad napravili? Na jedanaest dosadašnjih sjednica doneseno je ukupno 17 zakonskih prijedloga, pet uredbi i 50 odluka. Najvažnija stvar, koja je zasigurno svima u Vladi oduzela najviše vremena bilo je donošenje proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No konkretni rezultati su zasad rijetki. Zakon o buci, smanjivanje cijena plina, analitičari nisu  impresionirani.

"Ne slažu se niti dva glavna koalicijska partnera MOST i HDZ, skoro ni oko čega. Orešković se tu malo pogubio. Ja nažalost za sada, a voljela bih naravno da je drugačije, nemam velikog optimizma oko toga što će se dalje događati. Ali, vidjet ćemo", poručuje politička analitičarka Sanja Modrić.

Do famoznih prvih sto dana ostalo je manje od 40 - možda se rad, red i reforme do tada zahuktaju.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo