ANALIZA NET.HR-a: / Pet razloga zbog kojih Plenković neće još smijeniti Martinu Dalić, iako bi trebao

Image
12.5.2018.
8:13
VOYO logo

Koalicijski partneri HDZ-a izveli su još jedan očekivani izgrokaz s premijerom Plenkovićem na temu Martine Dalić i Agrokora. Bilo je tako do sada već nekoliko puta: uoči glasanja o povjerenju Vladi i Martini Dalić u Saboru zbog lex Agrokora prvo bi iskazali pred medijima stanovitu zabrinutost, a onda bi otišli na razgovor kod premijera i objavili potom da ova Vlada ima njihovu podršku.

Ni najprljavija mašta ne bi mogla u ovom trenutku osmisliti kakav bi to dokaz trebao Ivana Vrdoljaka i njegov HNS izgnati iz vladajuće većine. Milorad Pupovac je u ime manjinaca izjavio "da se ne smiju ugroziti pozitivne politike Vlade." Ministrica Dalić danas je posve precizno izjavila da ne smjera dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsti razlozi zbog kojih neće doći do smjene

Premijer joj je već više puta dao podršku, i njoj i cijelom konceptu nastanka lex Agrokora i prikopčavanja odabrane ekipe na savjetničke jasle Agrokora, no i dalje se licitira "je li pitanje trenutka" kada će ministrica Dalić biti smijenjena. Postojni, međutim, nekoliko vrlo čvrstih razloga zbog kojih se Plenković neće upuštati u smjenu Martine Dalić u ovom trenutku neovisno o svim hotmail dokazima koji su ugledali svjetlo dana, ili će tek ugledati.

Prvo, Andrej Plenković koji je svojedobno u sabornici doslovno izgovorio "ja mogu sve", nije osoba koja je spremna priznati ikakav osobni poraz. U trenutku kada je izjavio da su svi mailovi koji su dokazali da je potpredsjednica Vlade lex Agrokor radila s ekipom neformalnih suradnika i prijatelja, a da je poslije donošenja lex Agrokora dobar dio te ekipe debelo profitirao, on se posve vezao uz Dalić. Kada bi je sada smjenjivao, on bi tako priznao svoj poraz. Plenkovićeva Vlada bez Martine Dalić više ne bi bila Plenkovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, evidentno je da je za Plenkovićevu Vladu utjerivanje nagodbe u Agrokoru postalo ključno pitanje. Cijeli proces u Agrokoru provodi se po modelu lex Agrokora, koji je kreirala, sada vidimo u posve neinstitucionalnim uvjetima, Martina Dalić. Nije čudno da se u obrani "hotmail" kreiranja zakona premijer Plenković poziva i na presudu Ustavnog suda kao dokaza da se nagodba mora dogoditi u planiranom roku. Smjena kreatorice procesa koji treba rezultirati nagodbom sigurno bi značila novu destrukciju procesa. Ukratko, neće je dirati do nagodbe.

Tko bi je, uopće, zamijenio?

Treće, nedostatak kandidata koji bi pristao nastaviti procese koji su dogovoreni s Martinom Dalić i njezinom ekipom. Bi li nezadovoljnici u HDZ-u pristali da se instalira netko iz Dalićkinog kruga? Ima li nekog poput Peruška, osobe koja je mogla biti Ramljak poslije Ramljaka? Nekog tko bi mogao biti Dalić poslije Dalić, da Plenković može nastaviti voziti Vladu kao da ništa nije bilo? Ako bi se pitalo nezadovoljnike oko Milijana Brkića ili Davora Ive Stiera, koji ionako ne žele Dalić, oni bi pokušali postaviti nekog svog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto, i DORH i Povjerenstvo za sukob interesa objavili su da se bave slučajem mailova. Sve su to sporovozni procesi. Svi politički akteri, uključujući i Plenkovića sad zapravo mogu koristiti sintagmu: pustimo institucijama da rade svoj posao. A institucije u Hrvatskoj rade ubojito sporo, a mnogo toga se i zaboravi s vremenom.

Pokrenule su se najmoćnije poluge

Peto, dio HDZ-a zapravo smatra da treba pustiti Dalić i Plenkovića da odrade sve što su smjerali u Agrokoru, da završe tu svoju kockarsku igru. Do nagodbe će doći, kao što mnogi kažu "milom ili silom". Osobito je nakon presude Ustavnog suda jasno da su se u Hrvatskoj pokrenule najmoćnije poluge koje trebaju utjerati nagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi u HDZ zapravo kažu da treba pustiti one koji su kuhali da "skuhaju" do kraja. Pa će se nakon nagodbe, koja zapravo znači tek početak novog pokušaja života kompanije vidjeti hoće li moći preživjeti Martina Dalić, ali i Plenković. Rezultat oko Agrokora biti će mnogo vidljiviji.

Plenkovićeva nedemokratska obrana

Tek nakon završetka procesa nagodbe moći će se odvagati i ključna Plenkovićeva obrana, duboko nedemokratska, ona "da cilj opravdava sva sredstva", pa i neformalne kružoke i dogovore koji su rezultirati milijunskim poslovima za dečke iz ekipe Martine Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je bitno ostvariti cilj, ljudi rade, kompanija je sačuvana", ponavlja Plenković, a sudeći po partnerima iz vladajuće većine koji su izašli s konzultacija, to je obrana koja se dojmila i HNS-a i manjinaca. Nakon nagodbe ta će obrana biti na vrlo skliskom testu. A to će biti novi trenutak u kojem će se propitivati odgovornost svih uključenih u akciji hotmail iliti hot-savjetničke zarade.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo