raste nezadovoljstvo u stranci / Analiza: hoće li HDZ uistinu slomiti zube i izgubiti većinu zbog Istanbulske konvencije?

U HDZ-u je sve više javno nezadovoljnih zbog stava vrha stranke o Istanbulskoj konvenciji. Skupina poznatih članova stranke poslala je javni poziv Andreju Plenkoviću da odustane od ratifikacije

18.3.2018.
18:46
VOYO logo

Pitanje Istanbulske konvencije trenutno predstavlja 'vruć krumpir' za gotovo svakog istaknutijeg člana HDZ-a. Dok mu jedni daju podršku, broj onih koji premijeru Plenkoviću zbog sporne teme okreću leđa povećao se za 13.

Članovi HDZ-a među kojima su neki od utemeljitelja stranke, a danas u njoj nemaju značajnije funkcije uputili su javni poziv vodstvu HDZ-a da odustane od ratifikacije Konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo svjedoci pokušaja da se tvrdoglavo, štetno i nepotrebno prisiljava članstvo HDZ-a, kao i građane u cjelini, na prihvaćanje Istanbulske konvencije koja u nekim odredbama nameće društvu ideje protivne naravi, prirodnim zakonima i zdravom razumu. Pozivamo aktualno vodstvo HDZ-a da ne iskrivljuje i ne iznevjeruje prirodu i svrhu Hrvatske demokratske zajednice kao političkog oslonca najvećega dijela hrvatskoga naroda’’, stoji u tekstu pisma.

A pismo potpisuju između ostalih Hrvoje Hitrec, Neven Jurica, Milan Kovač i Stjepan Tuđman. Smatraju da se ovom temom odvlači pozornost s krupnih pitanja unutarnje i vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačko-moslavački župan i član Nacionalnog vijeća HDZ-a Ivo Žinić svoj stav oko ratifikacije Istanbulske konvencije ne želi javno reći, a diplomatski komentira pismo.

''Mi smo najveća stranka u Hrvatskoj i sve naše zajednice imaju mogućnost raspravljati. Naravno da će konačni stav donijeti predsjedništvo i Nacionalno vijeće i sukladno tome uputiti svoje mišljenje prema saboru'', prokomentirao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ratifikaciji protive i u samom vrhu HDZ-a, premijer od nje ne odustaje. Još jučer je jasno odbio unutarstranački referendum o Konvenciji.

''Nema nikakvog učinka te konvencije jednom kada bude potvrđena u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se uvode istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu morate imati u nastavnim programima homoseksualne sadržaje, to su sve netočnosti'', objasnio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč nezadovoljstvu u stranci, većina zastupnika HDZ-a glasovati će za ratifikaciju, smatra politički analitičar Sven Marcelić. 

"Znamo da je disciplina unutar stranke prilično velika, a to je stranka na vlasti i mislim da neće kompromitirati vlast samo zbog toga.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa u stranci na vlasti dobro prate i u SDP-u. Još ranije su rekli da će podržati ratifikaciju samo u cjelovitom obliku bez ikakvih ograda.

''Mi ne želimo da se doseg ili polje primjene konvencije ograniči na bilo koji način, ali ako će Vlada izaći s prijedlogom koji je na kraju krajeva sadržan i u našem zakonu o ratifikaciji ove konvencije da treba određeno razdoblje da bi se ukupni pravni poredak RH uskladio s konvencijom ili da bi se organiziralo financiranje svih potreba koje proizleze iz konvencije, onda tako nešto nema razloga ne podržati'', izjavio je saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija na Vladi se očekuje slijedeći tjedan, baš kao i prosvjed kojeg najavljuju oni koji se njenoj ratifikaciji protive.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo