CRO Demoskop / Analiza Damire Gregoret: Hoće li se ponovno aktualizirati pitanje prijevremenih izbora?

Naša reporterka Damira Gregoret kaže da rezultati govore upravo kako afere nisu naštetile HDZ-u

6.10.2018.
21:30
VOYO logo

Koliko afere koje se spominju utječu na rejting HDZ-a, počevši od premijera pa do ostalih političara i jesu li od toga profitirale ostale stranke - odgovore ima novi CRO Demoskop. Agencija Promocija plus provela je istraživanje od 1. do 4. listopada, dakle u jeku afere Kum, poznatije kao afere SMS.

Naša reporterka Damira Gregoret kaže da rezultati govore upravo kako afere nisu naštetile HDZ-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Milijan Brkić se prvi put našao u društvu desetoro najnegativnijih političara. Da su izbori provedeni početkom listopada HDZ bi opet bio relativni pobjednik. Unatoč aferama koje se vežu uz drugog čovjeka stranke 27.5 posto ispitanika ponovno bi birao stranku na vlasti. U odnosu na rujan čak se radi o manjem porastu potpore.

Situaciju nije iskoristio SDP. Iako su i dalje na drugom mjestu, trend pada ide dalje, štoviše dodirnuli su novo dno i sada su na svega 17.7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vratom im puše ŽIVI ZID koji svaku priliku koristi da poentira na aferama, no i oni padaju u odnosu na rujan. Sada su na 12.4 posto.

Pada i MOST, pogotovo u usporedbi s kolovozom kada su bili na gotovo 8 posto, sada su vidimo na 6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi partneri iz HNS-a su također nešto pali, bira ih manje od 2 posto ispitanika. Nekakav sukus iz ovog prvog djela je da uz ove, gotovo i ostale manje stranke padaju, a jedino HDZ raste.

Velikih promjena ima kad su u pitanju osobni rejtinzi. Razloga za zadovoljstvo najviše ima aktualna predsjednica kojoj potpora raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je prvi izbor na najpoželjnijoj ljestvici; iako još nije službeno prihvatila ponudu premijera Plenkovića da ponovno bude HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Kolindu Grabar Kitarović najpozitivnije ocjenjuje nešto više od četvrtine ispitanika. No, nešto je porastao i popularni nitko, vidimo na 20 posto. A uz predsjednicu raste i premijer; on je treći izbor ispitanika, nešto manje od 10 posto potpore, u mjesec dana porastao je za 2 posto.

No, istovremeno, Plenković je prvi izbor i na ovoj ljestvici najnegativnijih političara; iako ga bira nešto manje ispitanika nego u listopadu. Suprotno se događa Davoru Bernardiću, vidimo da je on negativac za 14.4 posto birača. Ova zasebna kategorija svih političara je također u rastu, gotovo 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto mjesto drži nedavno napadnuti Milorad Pupovac, u proteklih mjesec dana značajno više ispitanika upravo njega smatra negativnim. Odmah iza njega je Zlatko Hasanbegović, bivši HDZ-ovac, sada žestoka oporba premijeru Plenkoviću, a Milijan Brkić prvi je put u top deset najnegativnijih političara. Dosada ga je tako ocjenjivalo tek oko 1 posto birača, a nakon afere koje se redaju i u kojima se upravo on spominje porastao je na 5.5 posto.

Pesimistični pogled na smjer kojim ide Hrvatska i dalje je dominantan s obzirom na sve što su građani čuli i vidjeli proteklih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru misli čak 72,4 posto ispitanika. U proteklih godinu istraživanje detektira sličan pesimistični pogled među građanima. Za nešto manje od 20 posto ispitanika država ide u dobrom smjeru. Među ovim optimistima najviše je HDZ-ovih birača, nešto manje birača koalicijskih partnera iz HNS-a, a najmanje je SDP-ovih, svega 3 posto. Ovi podaci dali su brojne odgovore, a možda ponovno aktualiziraju pitanje prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi, bez obzira na afere drugog čovjeka HDZ-a toj stranci mogli koristiti. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo