macan i skoko kod šprajca / Analitičari za RTL Direkt: 'U HDZ-u vlada velika frustracija jer ne kontroliraju ni MUP ni tajne službe'

'Ako se traži smjena premijera, trebate i obrazložiti zašto. Naravno da uvijek dobro zvuči pozivanje na obavještajno podzemlje', kazali su naši politički i komunikološki stručnjaci

7.6.2016.
22:57
VOYO logo

Ključne izjave Tomislava Karamarka u RTL Direktu analizirali smo s našim političkim i komunikološkim stručnjacima Božom Skokom i Krešimirom Macanom

Krešo, kako ti se čini današnji istup Karamarka, može li se iz njegova govora naslutiti da on zna idući korak i što radi, ili šta bude bude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: Htio je stvoriti sigurnost, ali na ono vrlo važno pitanje ima li većinu je stao i počeo se smijati. Tu se pokazalo da nema pravog odgovora nego da se nada da će to rješenje naći u sljedećih par dana. Ja mislim da tog rješenja nema.

Božo, kako se tebi čini Karamarkov potez? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko: Činjenica je da Vlada ne funkcionira, da je odavno pukla ljubav između HDZ-a i Mosta. Zbog teških riječi usmjerenih prema tajnim službama čini mi se da je očito situacija u HDZ-u frustracija velika jer ne kontroliraju ni MUP ni tajne službe i na kraju naravno da se onda stvaraju prividi i prisluškivanja, praćenja. I sam premijer je tome dao povoda kada je odjurio u SOA-u, a nakon toga je iznio prijedlog ostavki. Njima trebaju razlozi. Ako se traži smjena premijera, trebate i obrazložiti zašto. Naravno da uvijek dobro zvuči pozivanje na obavještajno podzemlje.

Očekivalo se da će Orešković na Karamarkov zahtjev dati ostavku ali on se ne da, kako to objasniti? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: Ovo je poker, svatko igra s nekakvim kartama. Netko ima bolje, a netko lošije. Ne znamo to do samog kraja.

Skoko: Sam premijer je napustio svoje unosno mjesto u biznisu da bi došao ovdje i stavio dobru referencu za svoj CV. On nema što za izgubiti i traži sada časni izlazak iz ove situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Zoran Milanović je malo iznenadio, očekivali smo da će odmah podržati zahtjev za smjenu, ali nije otkrio karte, čemu taktiziranje? 

Macan: Zašto bi otkrio kad je ista partija karata? Zašto bi rekli koju ćete baciti kartu za sedam dana? Neka se malo muče, a svaki dan ćemo puštati neke probne balone - to im je taktika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je ovdje po vama u taktičkoj ili strateškoj prednosti?

Skoko: Sigurno da su izbori sada, SDP ne bi dobio previše u odnosu na protekle izbore i zbog toga se postavlja pitanje s kim bi sada koalirao. HDZ ne bi previše potonuo. Ne bi previše razlike bilo da se dogode novi izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: Ne slažem se. Može se pojaviti posve druga priča jer je ovo prilika za popravni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo