GLEDAJTE SUČELJAVANJE NA RTL-U OD 20 SATI / Analitičari RTL-a predviđaju: Sabini Glasovac bit će najteže, a Ivan Penava se mora dokazati

Image
Foto: Pixsell

Tijekom emisije koju vodi Damira Gregoret sučelit će se Zdravko Marić, Ivan Penava, Sabina Glasovac i Ivan Vrdoljak

26.6.2020.
17:03
Pixsell
VOYO logo

Sučeljavanja na RTL televiziji stigla su do posljednjeg dana, još nas čeka u ponedjeljak 29. lipnja veliki duel između dvojice predsjednika najjačih političkih stranaka - Andreja Plenkovića (HDZ) i Davora Bernardića (SDP).

Image
Gledajte sučeljavanje na RTL-u u 20 sati /

Analitičar RTL-a predviđa: Kerum će raditi šou, Tomašić kontrirati, a Beroš, Petrov i Bauk mogli bi biti prepristojni

Image
Gledajte sučeljavanje na RTL-u u 20 sati /

Analitičar RTL-a predviđa: Kerum će raditi šou, Tomašić kontrirati, a Beroš, Petrov i Bauk mogli bi biti prepristojni

Ali, sjajna uvertira bit će "slavonski dvoboj" jer za sučeljavanja su spremni kandidati najjačih stranaka u 4. i 5. izbornoj jedinici. Riječ je o Zdravku Mariću, HDZ-ovcu i ministru financija; IvanuPenavi, gradonačelniku Vukovara i donedavnom HDZ-ovcu, a sad članu Domovinskog pokreta Miroslava Škore; SabiniGlasovac iz SDP-a te HNS-ovu Ivanu Vrdoljaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je više puta istaknuto, "bitka za Slavoniju" bit će ključna jer bi mogla odrediti konačnog pobjednika i bit će najnapetija, uz 10. izbornu jedinicu.

"Mogu očekivati Penavin pokušaj da pokuša popraviti rejting iz prethodnog istraživanja. Bit će pod pritiskom reći nešto javnosti. Bit će pod najvećim pritiskom", kazao je RTL-ov politički analitičar Krešimir Macan pa nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravko Marić dobro stoji, ima super rezultate, može o njima pričati."

Najteže će biti kome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sabini Glasovac je to novi teren i izazov, ipak je iz Zadra, ne razumije Slavoniju i ako je natjeraju na teren same Slavonije, bit će joj jako teško sudjelovati u tome."

Upravo je "teren" prednost Ivanu Vrdoljaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je tu doma i mogao bi dobro politički "naribati" Penavu, puno bolje nego Marić. Još kao liberal, sa svim onim pitanjima Srba, ćilirice i ostalog... Zastupa manjinska prava, sve protiv čega je Penava."

Ali, Marić je već 30 godina u Zagrebu, može li mu to biti minus?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi ga tamo cijene i što je bitno, HDZ ima projekt Slavonije, a on zna brojke svih projekata jer ih dijelom financira. Može za obje jedinice govoriti o projektima, ima jake argumente."

Dakle, najteže će biti Sabini Glasovac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dalmatinka u Slavoniji, a nije ofenziva."

Politički analitičar Žarko Puhovski ima slično viđenje, ali ne bi otpisao Glasovac samo tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će pokušati pokazati da nešto zna o čitavom terenu na koji je padobranom spuštena zbog poznatih odnosa u SDP-u, "rodno-spolne naravi", da tako kažemo. I da se deklarira kao netko tko nije autsajder", kazao je Puhovski pa se osvrnuo na druge aktere sučeljavanja:

"Drugo, ispada da, prema onom što se pokazalo zasad poznatim ispitivanjima javnog mnijenja, HDZ dobro stoji neovisno o Penavinu odlasku. Ali će zato Marić biti manje u poziciji biti ofenzivac, a više u poziciji da nastupa kao relativni pobjednik u toj sredini, što njemu odgovara po temperamentu. Njemu bi bilo loše da se nađe u poziciji izazivača jer nema taj temperament. Treće, Vrdoljak je ovdje potpuni autsajder, ali je on netko tko se ponaša kao da je u puno boljoj poziciji nego što jest i s tim će nastaviti i dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga će on napasti?

"Mora napasti Sabinu Glasovac jer se tu radi o odvojenim glasačkim bazenima. Onaj na koji pretendira SDP nije isti kao onaj na koji pretendiraju HDZ i Škorina ekipa. Bilo bi logično, ne može ništa dobiti od HDZ-a. Usput će ih napasti, da se pokaže radikalniji u odnosu na Glasovac, ali i ako to napravi, napravit će da bi pokazao snagu u odnosu na nju. Mogao bi napasti i Penavu, ali više da se deklarira na kojoj je poziciji. Veći Papa od Pape, kao što Škoro želi biti veći HDZ od HDZ-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta izborna jedinica

Četvrta izborna jedinica po broju birača je najmanja, ako izuzmemo izbornu jedinicu za dijasporu i za manjine. U njoj je registrirano oko 33.000 birača. Na prošlim parlamentarnim izborima, održanima u rujnu 2016. godine, na izbore je izašlo 161.177 birača, dakle izlaznost je bila 53,89 posto. IV. izborna jedinica obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju.

HDZ je 2016. godine tamo osvojio 38,26 posto glasova (6 mandata), Narodna koalicija, koju su činili SDP, HNS, HSS i HSU, 29,59 posto (5 mandata), HDSSB i HKS 9,84 posto (1 mandat), Most 8,45 posto (1 mandat), a Jedina opcija, u kojoj su bili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, HDSS i Abeceda demokracije, 7,16 posto (1 mandat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je bilo i 2015. kada je HDZ-om predvođena koalicija osvojila 6 mandata, SDP s partnerima 5, HDSSB 2 te Most 1 mandat. Ovaj put, međutim, HDZ-ovoj dominaciji ozbiljno prijeti Osječanin Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret. Na predsjedničkim izborima potkraj 2019. godine Škoro je u Slavoniji dobio više glasova od predsjedničke kandidatkinje HDZ-a i dotadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na parlamentarnim izborima ove godine, nositelj HDZ-ove liste u 4. izbornoj jedinici je Ivan Anušić. Na čelu Restart koalicije, koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, je Sabina Glasovac. Nositelj Mostove liste je Petar Kopunović Legetin, a nositeljica liste Domovinskog pokreta je Vesna Vučemilović. Političku platformu Možemo! predstavlja Ivan Cingel, a Stranku s imenom i prezimenom Andrea Gross-Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peta izborna jedinica

Peta izborna jedinica obuhvaća Požeško-slavonsku županiju, Brodsko-posavsku županiju i Vukovarsko-srijemsku županiju. Ima oko 360.000 birača, a u njoj su na svom biračkom mjestu na prošlim parlamentarnim izborima glas dala 167.704 birača, što je izlaznost od 51,68 posto.

Istok Hrvatske tradicionalno je čvrsta utvrda HDZ-a i desnice. Na prošlim izborima HDZ je osvojio 47,11 posto glasova (8 mandata), Narodna koalicija koju su činili SDP, HNS, HSS i HSU 25,22 posto (4 mandata), Most 9,5 posto (1 mandat), a Jedina opcija u kojoj su bili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, HDSS i Abeceda demokracije, 5,46 posto (1 mandat). Godinu prije, Karamarkov je HDZ s Domoljubnom koalicijom odnio također 8 mandata, SDP-ova koalicija 4, a Most dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ove godine na desnici je gužva te će se bitka za svaki glas voditi između HDZ-a i Škorina Domovinskog pokreta.

Na parlamentarim izborima koji su pred nama, u 5. izbornoj jedinici HDZ će prevoditi Zdravko Marić. Restart koalicija sastoji se od SDP-a, HSS-a, HSU-a, GLAS-a i stranke SNAGA te će nositelj liste biti Fred Matić. Marina Budimir nositeljica je Mostove liste u ovoj izbornoj jedinici, a nositelj liste Domovinskog pokreta je Ivan Penava. Stranku s imenom i prezimenom predstavlja Marko Katić, a političku platformu Možemo! Renato Adžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo