ANALITIČARI O ODNOSIMA MEĐU VLADAJUĆIMA: / 'Most je napokon shvatio da je postao zamjenjiv'

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Sadašnja vlast u Hrvatskoj opstat će sve dok strane u njoj budu ovisne jedna o drugoj, zaključili su politički analitičari Božo Skoko i Krešimir Macan gostujući u sinoćnjem RTL Direktu.

26.4.2016.
7:36
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Povod su, dakako, neprestane trzavice u odnosu Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-om i Mosta, a koje su kulminirale jučerašnjom izjavom saborskog zastupnika Mosta i gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića koji je, poručivši da njegova daljnja suradnja s HDZ-om više nije moguća te grubo dometnuvši "'ko ih j**e".

Image
ISTAKNUTI ČLAN MOSTA: /

'Moja suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini je završena i više nije moguća!'

Image
ISTAKNUTI ČLAN MOSTA: /

'Moja suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini je završena i više nije moguća!'

"Ovakvih razmirica još ćemo se nagledati"

"Kovačić je rekao da govori u svoje ime, a ne u ime Mosta. Kako se ništa drugo nije događalo, novinari nisu bili 'nahranjeni', pa je ovo postala tema dana. Petrov je zatim imao krizno komuniciranje, morao je zatvoriti temu u jednom danu da se ne bi razvlačila kao prošlotjedna o lošim odnosima Mosta i HDZ-a", rastumačio je Kovačićev istup Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko pak smatra da je Kovačić lokalni problem dignuo na nacionalnu razinu, te da je ton njegova istupa bio neprimjeren.

"Ovo je razmirica kakve smo već vidjeli i kakvih ćemo se sigurno još nagledati. Nezadovoljstva očito ima i s jedne i s druge strane, ali nezadovoljni su i građani. Ne treba zaboraviti kako je Most skupina pojedinaca od kojih svaki ima svoje interese", kazao je Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bandić ima nekoliko spavača na nekoliko strana"

Skoko kaže da ankete govore kako su građani i dalje strpljivi prema HDZ-a, a da ispada kako Most "zanovijeta, koči i nije siguran".

"Most je cijelu svoju komunikacijsku strategiju gradio na tome da su oni svojevrsna oporba unutar koalicije, savjest koja govori HDZ-u što da radi. Čini se da to ne prolazi kod birača. Oni očekuju da Most preuzme odgovornost i nešto napravi. Čini se će se morati dogovarati više unutar četiri zida, a ne u javnosti, jer to ugrožava poziciju Mosta", kaže Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan smatra da su u Mostu shvatili da su postali zamjenjivi naspram HDZ-a koji ima stabilno i disciplinirano biračko tijelo, te da je u svemu zanimljiva pozicija zagrebačkog gradonačelnika koji je prvi i objavio da se unutar vladajuće većine sprema preslagivanje,

"Bandić ima nekoliko spavača na nekoliko strana. Ako Most kaže: 'Izlazimo iz Vlade', sigurno će se neki Mostovi zastupnici odlučiti na ostanak. Također, Bandiću se mogu priključiti i neki nezadovoljni SDP-ovci", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo