kriza vlasti uzima danak / Analitičari Barclaysa preporučuju investitorima: hrvatske obveznice zamijenite srpskima

Dok se političari prepucavaju, problemi se gomilaju. Analitičari banke Barclays, koja je već poslovala s Hrvatskom, sada investitorima preporučaju prebacivanje na obveznice Srbije i Mađarske

10.6.2016.
18:52
VOYO logo

Hrvatska se trese zbog politike - stoji u naslovu novog istraživanja analitičara velike multinacionalne bankeBarclays.

"Tržišta su pozdravila formiranje tehnokratske Vlade, a Hrvatska je nadmašila regionalne konkurente poput Srbije i Mađarske ranije ove godine. No, nedavna politička previranja uzimaju svoj danak", stoji u istraživanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa predlažu prebacivanje s hrvatskih na srpske, odnosno mađarske obveznice. Uz naglasak na političku krizu, upozoravaju i na i dalje velik deficit. Financijski analitičar Hrvoje Japundžić objašnjava investitori žele sigurnost.

"Da imamo provođenje referentnih poreznih i ostalih politika i na kraju krajeva i provođenje strukturnih reformi koje za posljedicu imaju urednost ili neurednost javnih financija", izjavio je Japundžić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi signal da ovakvo stanje nije dobro stigao je kratko nakon što je Vlada zbog previsoke kamate odustala od planiranog zaduživanja na inozemnom tržištu. 

Bivšeg ministra financija Borisa Lalovca odluka Barclaysa čudi, među ostali i jer su, kaže na Hrvatskoj već dobro zaradili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, mislim da to nisu dobre odluke. Treba stabilizirati hrvatske obveznice, njihov prinos i da se ova situacija čim prije riješi", rekao je Lalovac. 

Da se treba što prije riješiti smatra još jedan ekonomist SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je posljedica isključivo ove političke krize i nestabilnosti u Hrv, očigledno je da i banke i agencije i investitori imaju određenu zadršku prema ulaganju u hrvatske obveznice što je još jedan motiv da se ova politička kriza razriješi", izjavio je Branko Grčić 

A iako se ne slažu oko modela rješenja, da do njega hitno treba doći, smatraju i HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neodgovornost u obnašanju vlasti može dovesti do ovoga da oni koji nam trebaju posuditi novce, koji nas trebaju kreditirat će to skupo naplatiti i u konačnici ćemo nažalost svi skupa ćemo to skupo platiti", rekao je Ivan Šuker

Uskoro u Hrvatsku stižu i predstavnici agencije za kreditni rejting Standard and Poors. Politička situacija sigurno neće pomoći da se izvućemo iz smeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo