ANALITIČAR OTKRIVA ZAŠTO JE SDP POPULARNIJI OD HDZ-A: / 'Taj čovjek je u prednosti zato što nema ni strategiju, niti taktiku, ali...'

Image

Za SDP je danas ključno pitanje naći vjerodostojnog kandidata za premijersku funkciju. Bernardić to nije, smatra Žarko Puhovski

13.1.2020.
18:41
VOYO logo

Četiri je godine među građanima i građankama Hrvatske popularnost uživao HDZ, no stvari se promijenile pa je sada prvi SDP. Da su parlamentarni izbori održani odmah nakon predsjedničkih na kojima je pobijedio SDP-ov kandidat Zoran Milanović, također bi pobijedio SDP. Novi podaci pokazuju da bi se upravo za "lijevu" opciju koju predstavlja SDP odlučilo 27,8 posto građana. To je skoro jedan postotni bod više nego u prosincu 2019, a više za 10 ako se usporedi sa siječnjem 2019. kada je SDP bio na 16 posto. HDZ trenutno ima podršku tek 26,9 posto građana.

Otkud tako dobri rezultati SDP-u s obzirom na to da ih muče iste stvari kao i nekada: vodstvo nemaju, a ni program. Bolje rečeno, SDP-u manjka svježih novih ideja za rješavanje starih problema. K tome, postavlja se pitanje koliko će Davoru Bernardiću trebati vremena da upropasti trenutnu dobru poziciju SDP-a. Odgovore na ta pitanja nudi politički analitičar i profesor Žarko Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

04.07.2017., Zagreb - Srpsko privredno drustvo Privrednik i Vijece srpske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su tribinu na temu: Promjena imena Trga marsala Tita. Na tribini su govorili: dr. Zarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu, dr. Zlatko Hasanbegovic, saborski zastupnik, dr. Tvrtko Jakovina, profesor na Filozofskom fakultetu, te moderator Sasa Kosanovic. Goran Stanzl/PIXSELL

"Na djelu je inačica veoma često citiranog američkog pravila 'ništa ne uspijeva kao uspjeh' - koliko god to bilo ofucano pravilo, ono nije manje točno od toga kako to iskustva pokazuju. Drugim riječima, SDP je doživio dva uspjeha zaredom - na izborima za Europski parlament i na izborima za predsjednika Republike Hrvatske, a niti za jedan od njih nije zaslužno, barem ne u prvom redu, vodstvo stranke. Kako bilo, ti se uspjesi pripisuju stranci i ona je samim time dobila vjetar u leđa i njezin je napredak bio nešto što se moglo očekivati", komentirao je Puhovski za Vijesti.hr.

Image
OVO SE MNOGIMA NEĆE SVIDJETI; Analitičar predviđa: /

'Tko god pobijedi, u oba slučaja bi mogao profitirati HDZ, a naročito Plenković'

Image
OVO SE MNOGIMA NEĆE SVIDJETI; Analitičar predviđa: /

'Tko god pobijedi, u oba slučaja bi mogao profitirati HDZ, a naročito Plenković'

'Što je vodstvo SDP-a u stanju učiniti s ovim porastom podrške?'

Puhovski upozorava da "nije u odgovarajućem iznosu pala podrška HDZ-u jer se radi o odvojenim bazenima podrške tako da se HDZ i dalje drži više-manjena svojoj razini, a SDP svoju podršku crpi od niza manjih stranaka i opcija koje su bile smatrane radikalnije protuhadezeovskima od samog SDP-a". No, napominje politički analitičar, sada to pada u drugi plan jer se čini da SDP konačno ima šansu ugroziti HDZ-ovsku vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Što je vodstvo SDP-a u stanju učiniti s ovim porastom podrške u narednim mjesecima jer parlamentarni izbori teoretski ne mogu biti za manje od tri mjeseca, a realno se čini da je najvjerojatnija varijanta na jesen - dakle, mogu li u SDP-u dovoljno dugo ploviti s ovim vjetrom u leđa jer to isto treba znati. Bernardić u nekoliko navrata pokazao žalosno visoku razinu političke nesposobnosti i pitanje je hoće li se to opet pokazati na djelu. Zasad se čini da bi za njega i za stranku bilo najpametnije da se posvete unutrašnjoj organizaciji jer im i vanjske okolnosti idu u prilog. Prije svega zbog unutrašnjih sukoba u HDZ-u i možda još važnije zbog napetosti unutar glasačkog bazena desnice koja se posebno iskazala velikom podrškom Miroslavu Škori na nedavnim izborima", govori Žarko Puhovski za Vijesti.hr.

'SDP je prije nekoliko mjeseci radio za HDZ, a sada je situacija obratna'

"Prije par mjeseci je SDP hoćeš-nećeš radio za HDZ. Sada objektivno gledano HDZ radi za SDP, baveći se prije svega svojim unutrašnjim sukobima, a s druge strane zbog poznate fiksacije premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića na vanjskopolitički okvir koji je dodatno ojačan hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije. Ukratko – sad sve ide na stranu SDP-a, ali pitanje je koliko dugo", ističe profesor Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski navodi da HDZ sa svoje strane može učiniti dvije stvari. Prva je ubrzanje unutarstranačkih izbora da se barem jedno razdoblje konsolidira situacija u stranci, i druga je pokazati da su premijer i istaknuti članovi HDZ-a više zainteresirani za dnevna zbivanja u društvu. Kada je riječ o SDP-u, osim čekanja da se situacija razbije, stranka bi po mišljenju Puhovskog trebala "pokazati alternativnu političku strategiju, i to ponajprije kada je riječ o nekima od ključnih pitanja u Republici Hrvatskoj koja nitko ne dovodi u dvojbu, kao što su primjerice promet, decentralizacija ekologija i migranti". Drži da se čini razumnom naznaka Rajka Ostojića da bi SDP išao na izvore u tzv. crveno-zelenoj koaliciji. Zašto? Jer je "zelena problematika" najpodcjenjeniji aspekt europske politike u hrvatskoj javnosti, kaže Puhovski.

Što će se dogoditi ako Miroslav Škoro uspije?

Kada je u pitanju razvoj situacije u pogledu manjih stranaka, prema mišljenju Puhovskog je situacija dosta otvorena. Profesor napominje da je "'za desnicu pitanje može li Škoro demonstrirati veliki mir, strpljivost i taktičku sposobnost pa tjednima ili čak mjesecima raditi na umrežavanju MOST-a, Suverenista, HSP-ovaca i tako dalje". Ako Škoro uspije, kaže Puhovski, imat će jaku listu na izborima, ali ta se šansa u ovome trenutku čini dosta slaba. Smatra da bi se MOST trebao povezati sa Škorom, a pitanje je koje se uvijek iznova postavlja: tko će od "lidera" biti u stanju povući se u drugi plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

"Na drugoj strani, odu li doista SDP i HSS sami na izbore, nije jasno može li se stvoriti još jedna lijevo-liberalna lista koji bi imala šanse za ulazak u parlament, barem u nekim jedinicama jer na toj strani nema ljudi koji bi bili u stanju stvarno autoritetom povezivati manje skupine, ali vidi se da unutar ljevice primjerice postoje ozbiljna svjetonazorska razmimoilaženja ma koliko slaba ta ljevica danas bila", kaže Puhovski.

'Bez taktike i strategije Bernardić je u prednosti'

"Sad se radi o tome da je otvoreno pitanje prije svega zato što je u Hrvatskoj na djelu jedna općenito prihvaćena primitivna interpretacija politike u kojoj svi pripovijedaju o strategijama, a nitko nema taktike. Bernardić je u ovom trenutku u prednosti zato što nema ni strategiju, niti taktiku, ali to, naravno, ne može dugo trajati jer i ako ima vjetar u leđa, smjer vjetra se može mijenjati", podsjeća Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zagreb: Bernardić i Vidović o propaloj nabavci zrakoplova od Izraela 11.1.2019., Zagreb - Konferencija za medije Davora Bernardica i Franka Vidovica na temu o propalom poslu nabavke borbenih zrakoplova od drzave Izrael. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Puhovski ističe da se po "genijalnom Staljinovskom naputku" da je kadrovska politika osnova svake politike, za SDP je danas ključno pitanje naći vjerodostojnog kandidata za premijersku funkciju. Puhovski smatra da to Bernardić nije. Puhovski još dodaje da "Zoran Milanović u čitavoj kampanji nijedan jedini put nije spomenuo stare i siromašne". Politički analitičar ističe da bi se ta strategija onda mogla pretakati u taktiku npr. tako da se SDP jasno odredi o obrazovnoj reformi što sada ne izvode na pametan način. Puhovski smatra da je SDP aktom interpelacije natjerao Plenkovića da podrži ministricu Blaženku Divjak iako to nije htio.

Hoće li SDP pridobiti birače?

"Umjesto toga bilo bi mnogo principijelnije i pametnije distancirati se konačno od najgoreg hrvatskog ministra u tom sektoru Željka Jovanovića i fraza Borisa Jokića te formulirati doista alternativnu obrazovnu strategiju koja bi na primjer shvatila da djeci u školama sve treba prije osim dodatnih ekrana i da inzistiranje na STEM području može imati društveno zaglupljujuće posljedice što pokazuju i iskustva nekih zapadnih zemalja te konačno da kurikularni princip dovode u sumnju već i u Njemačkoj", istaknuo je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

08.01.2020., Zagreb - Konferencija za medije SDP-a Zagreb. Na konferenciji za medije govorili su predsjednik GO SDP-a Zagreb Gordan Maras, tajnica GO SDP-a Zagreb Tanja Djakovic i zastupnik u Hrvatskom saboru Josko Klisovic. Tema konferencije su izbori za predsjednika RH i Grad Zagreb.. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

S druge strane Puhovski dodaje da "na razini dnevne taktike neki od inteligentnijih SDP-ova i SDP-ovki trebao bi u narednom aktualnom prijepodnevu postaviti pitanje Vladi kada će konačno realizirati jedini smisleni aspekt predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović, a to je konačno uvođenje pravobranitelja za starije osobe?". Puhovski smatra da bi bilo dobro kritički se osvrnuti na SDP-ovu glupost kojom su tu poziciju ukinuli odmah nakon dolaska na vlast.

Zoran Milanović i relikt NDH-a

"SDP bi morao oscilirati između jasne kritike pogrešnih postupaka svoje većine od prije nekoliko godina i realiziranja nekih od strategijskih alternativnih pravaca koje bi trebali formulirati, a prije svega ponašati se, za razliku od Milanovića na primjer, kao doista socijaldemokratska stranka koja ozbiljno shvaća svoje riječi. Ako toliko inzistiraju na antifašizmu, SDP-ovci i SDP-ovke bi morali uzeti u obzir činjenicu da u hrvatskoj javnosti egzistiraju dva ostatka NDH-ovske tvorbe – polulegalni pozdrav 'Za dom spremni' i potpuno legalna kuna pa je neobično da SDP-ov kandidat za predsjednika države oklijeva u pitanju uvođenja eura, a to je uz ostalo jednostavan način da se riješimo predzadnjeg NDH-ovskog relikta", zaključak je profesora Žarka Puhovskog za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo