SLOBODNO ĆEMO PUTOVATI / Amerika nominirala Hrvatsku za ukidanje viza: Državni tajnik to objavio na Twtteru, oglasio se i Plenković

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

'Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice'

2.8.2021.
18:49
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Američki državni tajnik Antony Blinken nominirao je Hrvatsku za program ukidanja viza. 

"Danas sam nominirao Hrvatsku da se pridruži Programu za ukidanje viza. Ovaj korak prema bezviznom režimu znak je ogromnoga napretka Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje sudionice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske", napisao je Blinken na Twitteru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tu je objavu reagirao premijer Andrej Plenković:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem državnom tajniku Blinkenu  na pozivu u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Uz intenzivan rad Vlade RH, MVEP-a i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta", odgovorio je premijer.

"Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SADA. Radujemo se daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza!", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto.

Pad udjela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad  još nije ukinuo vize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo