AMERIČKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ POTVRDIO: / 'Pitanje je vremena kad će se ukinuti vize za Hrvate, možda već do kraja 2020.'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

U sklopu seminara America Made Easy bilo je govora i o ukidanju dvostrukog oporezivanja te programu pomoći za strane poduzetnike i ulagače

15.10.2019.
14:18
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Vizni režim i dvostruko oporezivanja otežavaju hrvatskim poduzetnicima pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatskoj te bi bilo dobro te probleme što prije riješiti, rečeno je u utorak na seminaru America Made Easy u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Avitus grupe. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ivan Barbarić rekao je da postoje dvije velike prepreke za hrvatske poduzetnike u SAD-u, a to su vizni režim i dvostruko oporezivanje.

"Nadam se da će se u idućim godinama ispuniti zahtjev za ukidanjem viza. Što se tiče dvostrukog oporezivanja, Hrvatska je zapravo jedina članica EU koja nije potpisala sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (sa SAD-om)”, rekao je Barbarić dodajući da dvostruko oporezivanja izravno negativno utječe ne samo na hrvatske tvrtke, već i na američka ulaganja u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako problem najviše osjećaju hrvatski poduzetnici u IT sektoru - proizvođači videoigara, kojima se prihod zbog dvostrukog oporezivanja smanjuje za 30 posto, što ih čini manje konkurentnima na američkom tržištu.

Važni su odbijeni zahtjevi

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je da američka Vlada ima poseban tim koji priprema sporazume o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama diljem svijeta, pa tako i Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU. Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod tri posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kad će se ukinuti, možda već do kraja 2020“, poručio je Kohorst.

Image
TRUMP UKINUO VIZE ZA POLJAKE, A ŠTO ĆE S HRVATIMA? /

Jako smo blizu, ali jedna brojka još uvijek nam je previsoka

Image
TRUMP UKINUO VIZE ZA POLJAKE, A ŠTO ĆE S HRVATIMA? /

Jako smo blizu, ali jedna brojka još uvijek nam je previsoka

Rastuća trgovinska razmjena

Uputio je poduzetnike na program Select USA koji je američka administracija pokrenula za strane poduzetnike i ulagače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD je vrlo konkurentno i složeno tržište. Često je potrebna pomoć kako biste mogli tamo poslovati, a strancima je teško odrediti gdje i kako započeti posao”, rekao je Kohorst objašnjavajući da je to razlog zašto je američka vlada pokrenula taj program 2011. godine.

Vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s SAD-om prošle godine iznosila je 620 milijuna dolara, od čega se više od 400 milijuna odnosi na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine hrvatski izvoz u SAD porastao je za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo