JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVIJETU / Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode: Dugačak je 300 metara, a usidrit će se u Splitu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U veleposlanstvu ističu da će posjet luci u Splitu biti prilika da mornari iskuse što nudi Hrvatska te će ojačati odnos s hrvatskim građanima

11.2.2022.
10:17
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

U hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Harry S. Truman, nakon što je Vlada jučer dala odobrenje za njegovo uplovljavanje.

Američko veleposlanstvo objavilo je da će se USS Harry S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidriti danas u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je uzbudljiva prilika za posade obaju brodova da upoznaju stanovnike Hrvatske te da dožive njezinu povijest i slikovit krajolik", rekao je zapovjednik Osme udarne skupine nosača, kontraadmiral Curt Renshaw, prenosi N1.

"Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima provesti vrijeme na obali", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačanje odnosa s hrvatskim građanima

U veleposlanstvu ističu da će posjet luci u Splitu biti prilika da mornari iskuse što nudi Hrvatska te će ojačati odnos s hrvatskim građanima.

N1 piše da će posada u Splitu sudjelovati u humanitarnoj akciji u Dječjem domu Maestral, a imat će i organizirane turističke ture. "Ovaj posjet splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu", rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjedni časnik nosača aviona Harry S. Truman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Američki je nosač zrakoplova već bio usidren kod Splita i to 2015. godine. Od 1996. godine u službi je i jedan od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta. Dugačak je više od 300 metara i širok više od 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva Westinghouseova nuklearna reaktora te omogućuju postizanje brzine iznad 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri milijuna milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo