profil novog šefa sdp-a / Ambiciozni odlikaš Davor Bernardić: hoće li u politici pobrati petice kao i u školi?

Jedni su uvjereni da je to čovjek koji će SDP odvesti u svijetlu budućnost, drugi su pak uvjereni da je to čovjek s kojim je SDP osigurao još jedan mandat HDZ-u

28.11.2016.
22:26
VOYO logo

Ivica Račan SDP je počeo voditi s 46 godina, 2007. naslijedio ga je tada 41-godišnji Zoran Milanović, a od ovog tjedna stranka ima najmlađeg predsjednika u povijesti - 36 godišnjeg Davora Bernardića.

"Ja sam čovjek koji je tolerantan i otvoren za razgovore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i vrlo miran - ili kako ga neki opisuju: nekarizmatičan.

U Osnovnoj školi Marina Držića brojni istaknuti političari naučili su čitati i pisati. Među njima su bili Zoran Milanović, Radimir Čačić, Darinko Kosor, ali i Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva puta je bio prvak države u fizici, a sudjelovao je i na olimpijadi iz fizike u Kanadi i na Islandu. Njegovo ime zbog toga još uvijek stoji u kabinetu iz fizike u tehničkoj školi Ruđer Bošković koju je pohađao.

"Ocjene su iz svih predmeta odlične. U sve četiri godine obrazovanja tu se pojavljuju neke dvije tri četvorkice", otkriva nam ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković Đurđica Fuštar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog silnih petica maturu nije morao polagati, vladanje mu je bilo uzorno, a kao školarac bio je omiljen u razredu.

"Imao je jednu vrlo snažnu socijalnu crtu. Uvijek ga je bilo briga za razred, borac za pravdu, sve to je moralo biti onako kako spada", kaže njegova bivša razrednica Kornelija Grubić Štefanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkradali su se i nestašluci.

"Vrlo živahan, bio je otvoren. Sjećam se maturalnog putovanja, onda je morao sjediti kraj mene jer sam ga na taj način mogla obuzdati", sjeća se bivša razrednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maturalcu je očito pala i prva ljubav jer je nakon toga zaradio 5 neopravdanih sati u jednom danu. Kruži priča da je dan proveo s djevojkom u gradu.

S Emilom Tafrom, se upoznao na natjecanjima i od tad su prijatelji. Obojica su fizičari i SDP-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatno je vrlo jednostavan čovjek, jednostavan dečko kao što je bio davno kad smo se upoznali. Ja vjerujem da će takav i ostati", uvjeren je Bernardićev prijatelj.

Slogan u kampanji bio mu je isti kao i Obamin - Promjena kojoj vjerujemo. Za ovaj dio njegova govora spočitavaju mu da je kopirao od Tonyja Blaira - bivšeg britanskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strateški cilj Hrvatske što se mene tiče i velike većine ljudi koji žive u ovoj zemlji su tri riječi - obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje".

Politički učitelj bio mu je Milan Bandić, a onda je ljubav između njih počela pucati u gradskoj skupštini. Na jednoj sjednici morali su intervenirati čak i zaštitari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni sa svojim prethodnikom Milanovićem nije bio u najboljim odnosima. Puklo je na lokalnim izborima 2012. kad ga šef nije podržao u utrci za gradonačelnika, a zatim na izborima za šefa zagrebačkog SDP-a. Ipak Milanović mu je zaželio sreću.

Uz Bernardića se ne vežu afere. Osim što ga je policija ulovila da vozi automobil s 0,94 promila alkohola u krvi. Vozi automobil iz 2007. i za razliku od većine političara njegova imovinska kartica nije bogata. Stana nema. Uz plaću od 13 tisuća kuna uštedio je 20 tisuća eura. Vlasnik je 100 dionica Adrisa, vrijednost jedne dionice je 10 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo