sreću pronašao u lijepoj našoj / Alex Wang u srcu Zagreba otvorio kinesku čajanu: evo zašto je za njega Hrvatska zemlja snova

Zen u srcu Zagreba. Tako oni koji su posjetili kinesku čajanu opisuju atmosferu na mjestu gdje se kineska filozofija ispijanja čaja spaja s onom hrvatskom ispijanja kave

14.7.2016.
19:26
VOYO logo

Sjedi, popij čaj, sredi misli i odgodi reakciju prije nego napraviš bilo što - filozofija je koju Alex Wang nosi svuda sa sobom.

"Prije bilo kojeg problema, trebao bi polagano popiti čaj i vidjet ćeš da se može riješiti. Pokekad i izbjeći. Ako ti je tijelo u skladu s prirodom, problema i bolesti gotovo da i nema", kaže Alex. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok nas je nenametljivo podučavao zašto je važno ugrijati šalicu, pa čak i onu iz koje se čaj uživa samo mirisom, te kako je pravilno drže muškaci, a kako žene, objasnio nam je i ono što ga svatko u čajani upita - zašto čaj u zemlji kavopija.

"Kad sam vidio kako ljudi ovdje uživaju na ulici pijući kavu ili pivo, to me jako podsjetilo na kinesko ispijanje čaja. Vi ste vrlo izravni, pokazujete osjećaje istog trena. Mi smo malo više okrenuti sebi, pričekamo da vidimo što će se dogoditi, a to ide uz ceremoniju ispijanja čaja", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je bila prijedlog njegove supruge. Kad su se prije godinu dana odlučili na promjenu, Ivy je ostavila posao uspješne izvoznice, a Alex posao u Ikei i posvetili su se hobiju.

"2008. sam bila ovdje poslovno. Kolege su me svuda odvele i upoznala sam ovu predivnu zemlju koja mi je otad ostala u srcu", kaže Ivy. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva mjeseca u srcu Zagreba njihova čajana već ima stalne goste, a oni svatko svoju šalicu.

"Mogu čuti svoje misli za promjenu od ostalih kafića. Mislim da je ovo jedna fina promjena u moru običnih kafića i u razgovoru s vlasnikom koji je netipičan uslužitelj imao sam osjećaj kao da je doveo djelić svoje kulture u Zagreb, kao da je djelić Kine doveo u Zagreb", rekao nam je gost Domagoj Bakota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godinu dana Ivy i Alex su se smjestili i otvorili posao u Hrvatskoj. Administracija nigdje nije laka, kažu, ali kad je svladaš, bogatiji si i pritom ne misle materijalno.

"Želim pokušati, želim biti otvoren, kad nešto pokušaš već je to dovoljno zadivljujuće. Ja uživam u tome", kaže Alex. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A namjerava uživati dugo, bez obzira je li u tom trenutku oko njega Kina ili Hrvatska.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo