PR-ovce šokirala Vladina uredba

Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) kritizirao je odluku Vlade kojom se zabranjuje angažiranje agencija za odnose s javnošću u javnom sektoru te je proglasio protuustavnom.

19.7.2012.
20:08
VOYO logo

Podsjetimo, po Vladinoj odluci donesenoj u četvrtak, država, javne tvrtke, ministarstva, agencije pa čak ni tvrtke u kojima država ima pretežito ili većinsko vlasništvo ne smiju angažirati PR agenciju. Kako je premijer Zoran Milanović objasnio, iznimno se PR-ovci mogu angažirati samo na većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade.

Odluka je donesena bez protivljenja i rasprave ministara, a na snagu bi trebala stupiti za osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća ustavna tužba

U HUOJ-u su šokirani i zgroženi "vrlo nepromišljenom" odlukom koja je protuzakonita i protuustavna te onemogućava slobodu tržišnog natjecanja.

"Ovime se nanosi ogromna šteta svim tvrtkama koje se bave odnosima s javnošću kao i svim zaposlenima u njima, ali i štetu državnim tvrtkama koje se ostavlja bez usluga koje ima njihova konkurencija", kazala je za Večernji list direktorica HUOJ-a Aleksandra Kolarić pa najavila da u udruzi razmatraju podizanje ustavne tužbe te pokretanje svih pravnih mjera da se osiguraju zakonska prava svih stručnjaka odnosa s javnošću i tvrtki koje ih zapošljavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminacija jedne struke

Kolarić ističe da se odlukom Vlade agencije za odnose s javnošću diskriminiraju i stavljaju u nepovoljan tržišni položaj te da se njome onemogućava sloboda tržišnog natjecanja, a takva se praksa kosi sa stečevinom Europske unije o slobodnom protoku robe, usluga i kapitala. Stoga HUOJ upozorava da se zabranom nanosi ogromna materijalna šteta svim tvrtkama koje se bave odnosima s javnošću kao i svim zaposlenima u njima te ističe da od Vlade očekuje da stručnjacima odnosa s javnošću kao i svim drugim građanima omogući nediskriminirajuće pravo na rad i poduzetništvo.

HUKA traži očitovanje AZTN-a

Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) smatra da je odluku Vlade o zabrani angažiranja PR agencija od strane državnih institucija i tvrtki nezakonita te traži njezino ukidanje. Vladinu odluku su ocijenili "skandaloznom, nezakonitom i neodrživom". Smatraju da takva odluka diskriminira jednu cijelu profesiju, potiče sivo tržište i otežava cjelokupnu komunikaciju Vlade, ministarstava i ostalih tijela državne uprave. Brine ih i što se ta odluka može klasificirati i kao pokušaj ugrožavanja slobode tržišnog natjecanja, a suprotna je i članku 49. Ustava kojim je određeno da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustrojstva RH te se ista mogu ograničiti samo zakonom u iznimnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni Odbor HUKA-e već je zatražio očitovanje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a razmotrit će i mogućnost podizanja Ustavne tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo