(Menart) / Album tjedna: VOLAND LE MAT - Faustopojke

Image

Neuspjele poetske figure u dobroj su mjeri uništile zanimljiva glazbena rješenja zagrebačkih akustičara.

19.4.2009.
10:48
VOYO logo

"Predvodnik akustičarskog pokreta",  "nešto dosad nezabilježeno na hrvatskoj sceni" i slične pompozne najave dobrano su napumpale iščekivanje debitantskog albuma Momira Oljače i njegovog Voland Le Mata.            

Kao u staroj narodnoj tresla se brda, rodio se miš, "Faustopojke" medijsku zaluđenost opravdavaju tek povremeno, dok  ih je u većini slučajeva pojela upravo nevjerojatna pretencioznost. Svaki stih na ovom albumu naprosto mora predstavljati neku duboku metaforu, no najčešće ispada razumljiv samo svom autoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretenzije ipak postaju podnošljive u prekrasno aranžiranim i emotivno otpjevanim "Prolaznicima", "Svijetu tišine" i "Velikim stvarima", dok u ostalim pjesmama glazbena podloga na tragu Dedića, današnjeg Rundeka, Tindersticksa te "bogova tuge" Nicka Drakea i Leonarda Cohena nema dovoljnu snagu da priguši tekstualne promašaje.    

Od Momira i njegovog benda moglo bi nešto i biti ako na vrijeme shvati da direktna ulična poezija često odjekuje mnogo jače od nategnutih kvazipoetskih metafora. Štulić i Rundek, čije puteve toliko želi slijediti, najbolji su dokaz za to.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo