(Epic/Menart) / Album tjedna: PEARL JAM - Ten

Image

Reizdanje debitantskog albuma Eddieja Veddera i njegovog benda potvrdilo je kako se radi o jednoj od najboljih rock ploča svih vremena.

7.6.2009.
11:16
VOYO logo

Veliko rivalstvo londonskog punka 15 godina kasnije preslikalo se u Seattleu - Nirvana je, baš poput Sex Pistolsa, najzaslužnija što je grunge osvojio svijet, no Pearl Jam se, kao The Clash prije njih, na duge staze pokazao mnogo značajnijim bendom. "Nevermind" i "Ten" bili su puno više od običnih rock albuma: njihov izlazak u trenu je okončao dominaciju smiješnih sweet metal sastava i rock'n'rollu vratio izvorni ulični karakter. 

Za razliku od Cobainovog ključnog trenutka, prvijenac Pearl Jama odavno je prerastao grunge i postao klasičan rock album poput bilo koje ploče Rolling Stonesa ili njihovog sugrađanina Jimija Hendrixa.  "Alive", "Even Flow" i "Jeremy" odavno predstavljaju evergreene koje će već nakon desetak sekundi prepoznati čak i oni koji glazbu koriste da bi lakše razbijali čaše, a o utjecaju Pearl Jama na sve što se u alternativnoj glazbi događalo u posljednjih 18 godina nepotrebno je i govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ten" je imao i zauvijek će imati sve - sviračku strast Zeppelina i Hendrixa, beskompromisnost punk rocka i lirsku ljepotu "Blacka", vrhunca kako njihovog, tako i kompletnog opusa glazbene revolucije koja se na prijelazu osamdesetih u devedesete zakotrljala iz Seattlea. 

Nova, obogaćena verzija albuma donijela je i nekoliko neobjavljenih bonus pjesama koje, premda nisu u rangu svoje poznatije "braće", dosežu razinu kvalitete o kakvoj većina njihovih suvremenika i sljedbenika može samo sanjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo