ALARMANTNO STANJE: / Samo iz ovog KBC-a ove su godine otišla 24 liječnika i 57 medicinskih sestara i tehničara

Image
Foto: PIXSELL, Marko Mrkonjić

U Kliničkom bolničkom centru Osijek zvoni na uzbunu jer su samo ove godine otamo otišla 24 liječnika i čak 57 medicinskih sestara i tehničara.

19.11.2016.
11:11
PIXSELL, Marko Mrkonjić
VOYO logo

Iz bolnice je najviše otišlo internista, a s obzirom na prijašnjih godina nagomilane deficite, alarmantno nedostaje medicinskog osoblja i na Pedijatriji, Kirurgiji i Onkologiji, piše Glas Slavonije.

Image
DRAMATIČNI MANJAK LIJEČNIKA: /

U četiri godine Hrvatska je ostala bez tisuću specijalista

Image
DRAMATIČNI MANJAK LIJEČNIKA: /

U četiri godine Hrvatska je ostala bez tisuću specijalista

Desetkovana Klinika za unutarnje bolesti

U Ravnateljstvu KBC-a kažu kako je od 1. siječnja najviše medicinara napustilo Kliniku za unutarnje bolesti - čak šest liječnika i deset medicinskih sestara. Po dva liječnika otišla su i iz Klinike za kirurgiju, Klinike za pedijatriju, Klinike za neurologiju, Klinike za neurokirurgiju, Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje te Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna sestra KBC-a Osijek, Nevenka Begić, navodi kako u bolnici nedostaje otprilike 160 medicinskih sestara i tehničara.

"Riječ je o deficitu koji je prije svega nastao zbog toga što dugo nismo mogli zapošljavati, što se vidi po nedostatku tehničara srednje dobi, a onda i zbog odlazaka sestara i tehničara u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima rada. Otkako je, početkom godine, ponovno dopušteno zapošljavanje, na tri smo natječaja zaposlili 90 sestara i tehničara, ali kako ih je 57 otišlo, situacija se nije drastično popravila. Najviše osoblja nedostaje na Pedijatriji, Kirurgiji, Internoj i Onkologiji. Očekujemo da će se nova zapošljavanja nastaviti, a među onima koji bi mogli pronaći radno mjesto u KBC-u ima i 'povratnika'. Javljaju nam se, naime, medicinski tehničari koji su otišli raditi u Irsku, no sada se vraćaju jer nije tamo baš svima sve bajno, a i ljudi teško podnose odvojenost od obitelji. Rado bi se vratili u KBC, ali vidjet ćemo hoće li to biti moguće", kaže Begić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ulaska u EU otišlo je 550 liječnika

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, kaže kako u slučaju KBC-a Osijek nisu donesene adekvatne mjere koje bi spriječile odlazak liječnika.

"Hrvatska liječnička komora prepoznala je ovaj problem čim se pojavio, na njega smo upozorili nadležno ministarstvo i predlažemo mjere koje bi zaustavile odlazak naših liječnika u inozmetsvo. No, bez obzira na to, ne možemo poreći kako je od ulaska u EU iz Hrvatske otišlo 550 liječnika, mahom u dobi od 38-39 godina. Riječ je o ljudima uvjerenima u svoje sposobnosti i vještine. Oni su u inozemstvo otišli ne prevenstveno zbog financijske situacije, nego zbog pravne nesigurnosti, koja se odnosi na činjenicu da im se radnopravne obaveze određuju na neprimjeren način", kaže Goluža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo