ministar gost rtl-a danas / Aladrović: 'Vladine mjere su podložne promjenama. Svi ćemo snositi troškove ove krize'

'Svjesni smo težine situacije. Mi ćemo ažurirati mjere u najkraćem roku ako se provedba ne pokaže povoljnom'

23.3.2020.
20:00
VOYO logo

U ponoć su počele prijave za vladine potpore na koje se poslodavci mogu javiti kako bi država radnicima isplatila minimalac i u ova teška vremena olakšala im poslovanje. 

Do 14 sati zaprimljeno je oko tri tisuće zahtjeva čime bi 12.000 radnika trebalo biti spašeno od otkaza, barem nakratko. No, samo prošli tjedan na Zavodu su zabilježili tri tisuće otkaza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra stvar u svemu je, kažu, što je 1900 ljudi dobilo posao. I dok ih je većina otišla iz ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, ovi drugi zaposleni su u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji.

Teški su dani pred ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem koji je bio gost RTL-a Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je do ovog trenutka stiglo prijava poslodavaca i koliko će izdvojiti za tu mjeru, odgovara:

"Prema podacima do 18 sati došlo je oko 5100 prijava poslodavaca. To obuhvaća 30-ak tisuća zaposlenih. Ja vjerujem da ćemo ostati na projekcijama od 3-4 milijarde kuna. Sredstava ima. Novac za ovu mjeru mora biti omogućen", jasan je Aladrović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je odgovorio na pitanje o onima koji su uzeli poticaje za samozapošljavanje. Jer, očito, prevarili su se i za njih nema te mjere...

"Što se tiče toga, mi smo odlučili suspendirati je na neko vrijeme. Sve ove gospodarske mjere su podložne svojim promjenama. Naravno da ćemo reagirati na apele. Ažurirat ćemo mjere tijekom tjedna sa željom da pomognemo", jasno će ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su doprinosi radnicima u pitanju, njih tvrtke moraju i dalje plaćati. Na pitanje hoće li otpisati doprinose, Aladrović kaže:

''Moramo držati sabranu glavu''

"Sve mjere su podložne promjenama. I one su u kratkom roku implementirane, neke mjere se i konzumiraju. Odlučili smo se na odgodu doprinosa i poreza. Od sutra se mogu predavati zahtjevi. Ne odbacujem mogućnost da ćemo razgovarati o drugim mjerama", ističe ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se voli ugledati na Njemačku - ali oni imaju konkretno 9000 eura mjesečno, unaprijed za 3 mjeseca na nepovratnoj bazi - do 5 zaposlenika. Za do 10 zaposlenika, nešto više. Zašto se ne ugledati na Njemačku?

"Mi smo gledali mjere svih zemalja EU. Postoji nekoliko zemalja koje su usporedive s Hrvatskom. Prva sredstva bit će isplaćena u četvrtak, petak, da postoji tekuća likvidnost. Naravno da ima zemalja koje su se odlučile ne drukčije mjere. Prema svim podacima koje imamo, mi smo u vrhu Europske unije", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, poduzetnici su složni da im odgode plaćanja ništa ne znače. Mnogi od njih ne rade, ne zarađuju ni kune i zato vrlo jednostavno traže otpis poreza...

"Ne bih rekao da nitko ne zarađuje. Imamo pozitivnih industrija koje zapošljavaju. Svjesni smo težine situacije. Mi ćemo ažurirati mjere u najkraćem roku ako se provedba ne pokaže povoljnom", jasno će.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kome će rezati plaće, odgovara:

"Ta odluka nije donesena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje bi li glasao za to da se i njemu sreže plaća na minimalac, Aladrović odgovara:

"Ja bih rekao ovako: 'Moramo držati sabranu glavu.' U ovoj krizi ćemo morati sudjelovati svi. Kad kažem svi, onda mislim svi. Ja sam siguran da ćemo brzo donijeti odluke. Ako govorimo o javnom sektoru, tu ulaze zdravstveni djelatnici, policija... A istodobno svjedočimo njihovim herojskim djelima. Složit ćete se da nije oportuno njima smanjivati plaće. Mislim da ćemo svi na neki način snositi troškove ove krize", poručio je na kraju za RTL Danas Josip Aladrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo