ALADROVIĆ DAO IZJAVU O SLUČAJU TEŠKO OZLIJEĐENE CURCE: / 'Nakon Uskrsa očekujem prve rezultate stručnog nadzora'

Image

"Imamo strkturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali mogu se obvezati da ćemo te probleme ukloniti", rekao je ministar

3.4.2021.
13:15
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dao je izjavu vezano uz rezultate upravnog nadzora Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Upravno vijeće novogradiškog Centra za socijalnu skrb razriješilo je u subotu ravnatelja Centra Branka Medunića, a za v.d. ravnateljicu imenovana je Marija Jugović.

"Izražavam žaljenje zbog ovog događaja i želim potvrditi svoje očekivanje o brzom oporavku djevojčice. Reagirali smo još u četvrtak izdvajanjem ostale djece iz obitelji i pokrenuli smo postupak nadzora prema Centru za socijalni skrb i postupak stručnog nadzora socijalnih radnika i psihologa. Rezultati nadzora su bili takvi da se može utvrditi odgovornost. Potvrdili smo razrješenje ravnatelja Centra za socijalni skrb Nova Gradiška, a imenovana je vršiteljica dužnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

MAJKA ZLOSTAVLJANJE DJEVOJČICE ODVEDENA U DORH: Nakon ispitivanja, odlučivat će se o pritvoru

Image

MAJKA ZLOSTAVLJANJE DJEVOJČICE ODVEDENA U DORH: Nakon ispitivanja, odlučivat će se o pritvoru

Aladrović očekuje prve rezultate stručnog nadzora nakon Uskrsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali mogu se obvezati da ćemo te probleme ukloniti", rekao je ministar.

Utvrdili su da nije trebala biti vraćena obitelji

"Djevojčica je bila izdvojena iz obitelji. Sad je utvrđeno da nije trebala biti vraćena u obitelj jer je djevojčica bila u udomiteljskoj obitelji i povezala se emotivno s njima", objasnili su na presici ministra Aladrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je potom objasnio:

"Upravni nadzor je proveden u roku od nekoliko sati, oni su potvrdili nepravilnosti. Odgovornost je na ravnatelju. Postupili smo kao odgovorno ministarstvo i zahvalili smo se gospodinu Meduniću na suradnji. Sa svoje strane odradili smo sve kako bismo spriječili buduće ovakve događaje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u srijedu je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj dovezena dvoipolgodišnja djevojčica s teškim nagnječenjem mozga, ali i cijele glave. Osim toga, djetetu je tijelo puno modrica različite starosti. To znači da su vidljivi i tragovi prijašnjih ozljeda. Dijete je na intenzivnoj, priključeno na respirator, a ozljede su toliko teške da, nažalost, ima vrlo male šanse za preživljavanje.

Roditelji djelomično priznali

Roditelji teško ozlijeđene djevojčice koja se bori za život u bolnici u Klaićevoj, uz opširnu obranu djelomično su priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta, potvrdila je u subotu nakon ispitivanja županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu završilo je ispitivanje roditelja, a Šmital je najavila da će prema sucu istrage ići s prijedlogom određivanja istražnog zatvora za oba roditelja.

Za što ih se tereti?

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Roditelji su u 14 sati trebali biti privedeni kod suca istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je roditelje teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu. Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da su dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavljali dijete.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo