ALADROVIĆ: / 'Relaksirat ćemo udomljavanje, biološka obitelj curice nije bila najadekvatnija'; Komentirao i grafit 'Ubojice'

Image

Ministar se sastao s predstavnicima inicijative 'Moramo vam nešto reći'

6.4.2021.
12:47
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Josip Aladrović sastao se s predstavnicima inicijative "Moramo vam nešto reći". Tema sastanka bila je smrt curice iz Nove Gradiške, odnosno propusti sustava. Nakon sastanka s predstavnicima inicijative, Martom Divjak i Antonijom Skender, uslijedile su izjave za medije.

"Teme koje smo otvorili su životne, krucijalne su za sve koje se bave ovom tematikom. Vidjeli smo kvalitetnu inicijativu za rješavanje nekoliko pitanja koja će relaksirati odnos udomljavanja. Razgovarali smo o možebitnim zakonskim izmjenama, procesnim izmjenama u samom sustavu socijalne skrbi, djelovanju centara, domova za djecu i rekao bih da smo čuli kvalitetnu inicijativu i ideje predstavnica inicijative", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA ZGRADI CENTRA OSVANUO NATPIS 'UBOJICE': /

Šefica komore: 'Sustav je takav kakav jest...'; Aladrović: 'Svi smo odgovorni'

Image
NA ZGRADI CENTRA OSVANUO NATPIS 'UBOJICE': /

Šefica komore: 'Sustav je takav kakav jest...'; Aladrović: 'Svi smo odgovorni'

'Gdje je problem u sustavu? A gdje nije?'

"Svjesni smo izazova, Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će u tom smjeru", poručio je Aladrović.

Marta Divjak je kazala: "Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti", rekla je Marta Divjak iz inicijative "Moramo vam nešto reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o grafitu 'Ubojice' na zgradi Centra za socijalnu skrb Aladrović je kazao: "Reforme se ne događaju linčem. Moram i želim osuditi ovaj čin i s ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće pridonijeti poboljšanju sustava. Pozivi na linč, prozivanje na ubojstva su neprimjereni i najgrublje to osuđujem".

Biološka obitelj nije bila najadekvatnija

Vezano uz slučaj djevojčice iz Nove Gradiške, kazao je da biološka obitelj curice nije bila "najadekvatnija". "Vidjelo se da taj pristup da biološka obitelj ima prednost nije najadekvatniji, to treba biti pouka svima i da interes djeteta treba staviti ispred onih koji su dosad bili prisutniji u sustavu. Dakle, interes djeteta na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skender je kazala kako nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj. "Za djecu nije poticajno ako od rane odrastaju u udomoteljskoj obitelji da ih vraćaju u biološku obitelj, posebno kad je ta obitelj srednje rizična", rekla je Skender.

Udomljavanje gej para

Aladrović je upitan o gej paru koji je imao probleme s udomljavanjem. "Koliko znam, oni jesu udomili dvoje djece. Društvena klima će određivati smjer toga. Interes djeteta će biti uvijek na prvom mjestu", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo