nacionalno vijeće / Aladrović najavio povećanje naknada. O Severininom slučaju: 'Do sljedećeg tjedna trebali bi istražiti sve detalje'

Što se tiče covid potvrda, one kreću od 1. listopada, procijepljenost zaposlenika je oko 70 posto, a korisničkih skupina gotovo 85 posto

21.9.2021.
14:46
VOYO logo

Održana je treća Sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika, a nakon sjednice novinarima se obratio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

"Usvojen je konačni tekst Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Na njemu smo svi dugo radili i usvojili smo ga bez glasova protiv. Cijelo Vijeće, kao i cijela zajednica koja se bavi ovim politikama usvojila takav akcijski plan i suglasila se s onim politikama koje je Ministarstvo propagiralo od nesretnog slučaja koji se dogodio u Novoj Gradišci", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prezentirali smo i izmjene zakona odnosno naše viđenje zakona o udomiteljstvu,  i sve izazove s kojima ono se susreće. Isto tako smo predstavili izmjene koje će se dogoditi kroz tri nacionalna plana koji su nam nužna kako bismo kvalitetno iskoristili sredstva Europskog sopcijalnog fonda", naglasio je.

Na pitanje koje su ključne izmjene zakona Aladrović je rekao da je jako opsežna reforma sustava socijalne skrbi: "Govorimo o zakonu o socijalnoj skrbi, govorimo o zakonu o udomiteljstvu, pet komorskih zakona, tri nacionalna plana koja uz sebe vežu tri akcijska plana kao i Akcijski plan koji je danas usvojen a on podrazumijeva preustroj dijela sustava, određenu centralizaciju, odvajanje preventivne i represivne uloge centara, zatim osnivanje akademije koja ima za smisao cijelo životno obrazovanje, otvaranje sustava javnosti kroz povjerenstvo za pritužbe i predstavke, povećanje naknada iz konteksta korisnika sustava skrbi, idemo prema povećanju naknada kako bismo smanjili stopu siromaštva i stopu socijalne depriviranosti, istaknuo je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će sve zakonske izmjene koje donosimo stupiti na snagu 1.1. sljedeće godine. O konkretnim iznosima u ovom trenutku mogu reći da će se  kroz zakonske izmjene značajno povećati i opskrbninne i naknade i vrlo brzo će se vidjeti o kojem je iznosu riječ, najavio je Aladrović. Na ponovno pitanje  koliko se povećavaju naknade Aladrović je rekao u značajnom iznosu.

Također ideja je povećanje naknada za udomitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče covid potvrda one kreću od 1. listopada, procijepljenost zaposlenika je oko 70 posto, a korisničkih skupina gotovo 85 posto.

Na upit o slučaju Severine rekao je da bi do sljedećeg tjedna trebali istražiti sve detalje tog slučaja i dobiti izvještaje i do tada ne bi komentirali. Naglasio je da je nadzor pokrenut nakon Severininog intervjua i žele do zadnje činjenive istražiti sve što se događa. Naglasio je da Ministarstvo aposlutno profesionalno odradit će posao i ne želi se svrstavati na ničiju stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo