Aktualni Kazneni zakon krši ljudska prava

Važan razlog za ovu odluku su i dvije presude Europskog suda za ljudska prava donesene protiv Republike Hrvatske zbog povrede prava da se ne bude dva puta suđen ili kažnjen u istoj stvari.

6.3.2012.
11:06
VOYO logo

Kukuriku vlada ukinut će članak 173. stavak 1, odnosno članak 190. stavak 1 Kaznenog zakona i dekriminalizirati posjedovanje svih droga za osobnu uporabu. Kazna za onoga koji bude uhvaćen s drogom određivat će se s obzirom na konkretni predmet.

Vlada se odlučila na ovaj potez iz nekoliko razloga - prvo, prekršajni zakon raspolaže s fleksibilnijim mogućnostima liječenja počinitelja. Drugo, time bi se uštedjela i financijska sredstva jer se vodi veliki broj kaznenih postupaka zbog posjedovanja droge i dosta veliki postotak zatvorske populacije čine osobe osuđene za to djelo. Osim toga, iz Ministarstva napominju i da europski trendovi idu u tom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije presude protiv RH na Europskom sudu za ljudska prava

No, važan razlog za ovu odluku su i dvije presude Europskog suda za ljudska prava donesene protiv Republike Hrvatske zbog povrede prava da se ne bude dva puta suđen ili kažnjen u istoj stvari (povreda načela "ne bis in idem"), a što je zajamčeno u članku 4 protokola 7 uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Radi se o presudi Maresti protiv Hrvatske iz 2009. godine te presudi Tomasović protiv Hrvatske iz 18. studenog 2011. godine, prema kojima osoba ne može biti kažnjena za isto djelo i u prekršajnom i u kaznenom postupku.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je i da je okupilo radnu skupinu koja je radila na izradi Kaznenog zakona sa zadatakom preispitivanja uvođenja nove regulacije neovlaštenog posjedovanja droge za osobnu uporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Kazneni zakon stupa na snagu prvog dana iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo