NAKON PRAVOG PROLJETNOG VIKENDA SLIJEDI NOVI METEOROLOŠKI ŠOK: / Temperature će naglo pasti, bit će nevremena pa i snijega

Image
Foto: PIXSELL / HRT

U ponedjeljak će gotovo posvuda do kraja dana pasti barem malo kiše, a ponegdje su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, pa i olujno nevrijeme,

17.3.2019.
18:33
PIXSELL / HRT
VOYO logo

Nakon iznadprosječno tople nedjelje i vikenda u pravom proljetnom ozračju, tjedan pred nama u donosi veliku promjenu u meteorološkom smislu. Već u ponedjeljak oko podneva temperatura će zraka u većini središnje i istočne Hrvatske biti i za oko 10 stupnjeva Celzijevih niža nego u nedjelju, a dodatni osjećaj hladnoće pojačavat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će se u južnijim krajevima još veći dio dana zadržati relativno toplo, navodi se u HRT-ovoj vremenskoj prognozi.

U ponedjeljak će gotovo posvuda do kraja dana pasti barem malo kiše, a ponegdje su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, pa i olujno nevrijeme, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju gdje se mjestimice oko podneva i kasnije može očekivati čak i snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAKULA NAJAVIO TEMPERATURE DO 24°C: /

U nedjelju će biti topao dan, ali u ponedjeljak nagli temperaturni pad i - snijeg!

Image
VAKULA NAJAVIO TEMPERATURE DO 24°C: /

U nedjelju će biti topao dan, ali u ponedjeljak nagli temperaturni pad i - snijeg!

Temperatura niža i za 10 stupnjeva u odnosu na vikend

Povremenih mjestimičnih oborina bit će još i u utorak, na jugu Hrvatske vjerojatno i srijedu, pri čemu će biti i prilično vjetrovito, posebice na Jadranu, uz često jaku i olujnu buru, ne samo na udare, a jugo će se još i u utorak zadržati oko Splita i još češće i jače - južnije. Od četvrtka će ponovno biti mirnije, stabilnije i sunčanije, uz porast dnevne temperature zraka, s tim da će jutra ponegdje i dalje biti prilično svježa, osobito u unutrašnjosti gdje je u srijedu i četvrtak ujutro moguć mraz.

"Tijekom ponedjeljka će u Slavoniji, Baranji i Srijeme biti sve više oblaka, a poslijepodne i osobito navečer treba računati i na kišu. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u drugome dijelu dana na udare mjestimice i jak. Temperatura zraka ujutro između 3 i 8 °C, porast će sredinom dana na krajnjem istoku i do 16 °C, a prema večeri osjetno niža. U središnjoj će Hrvatskoj zahladnjeti već prijepodne pa će temperatura zraka sredinom dana i poslijepodne biti niža nego u noći i ujutro. A navečer će biti od 3 do 5 °C. Prevladavat će oblačno, s povremenom kišom. Vjetar umjeren sjeveroistočni, ponegdje s jakim udarima", kazao je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda Krunoslav Mikec u detaljnijoj prognozi za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Do srijede vjetar, kiša i snijeg, a onda proljepšanje

Po Mikecovoj prognozi, u gorju će sutra biti relativno vjetrovito, najprije zbog jugozapadnjaka, a od sredine dana zbog sjeveroistočnjaka, s kojim će stići hladniji zrak pa će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u višim predjelima Gorskoga kotara. Na sjevernom Jadranu, kaže Mikec, bit će većinom oblačno s kišom, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. Jugo će oslabjeti i od sredine dana okrenuti na buru koja će jačati, posebice podno Velebita.

"U Dalmaciji promjenljivo oblačno. Mjestimična kiša moguća je već prijepodne, a osobito će je biti prema kraju dana i u noći na utorak. Puhat će umjereno i jako jugo koje će navečer oslabjeti i okrenuti na buru, najprije na sjeveru Dalmacije. Temperatura ujutro od 8 do 13 °C, u unutrašnjosti i malo niža, a najviša dnevna između 14 i 19 °C. Podjednake vrijednosti temperature bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje malo kiše ponegdje može pasti u prvome dijelu dana. Puhat će uglavnom umjereno i jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more", kazao je meteorolog Mikec u prognozi za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

El Nino donosi još jednu ekstremno toplu godinu

Što se tiče vremenskih prilika u utorak, posebice u prvom dijelu dana u kopnenom području će biti oblačno s mjestimičnom kišom, a u gorju i snijegom. Od srijede slijedi sunčanije i postupno toplije vrijeme.

"Na Jadranu će idućih dana puhati bura, najprije na sjevernom dijelu, a od srijede, kada će biti najjača, i na jugu. Kiše će još biti uglavnom ponegdje u Dalmaciji u utorak, na krajnjem jugu i u srijedu, a u četvrtak uglavnom sunčano i malo toplije, uz slabljenje bure", prognozirao je Mikec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak u programu HRT-a donijela je i dugoročniju prognozu, za proljeće i ljeto. Prilično je velika vjerojatnost, kaže, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina, da će i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo