USTAVNI SUD PROPISAO ROK / Ako Vlada do veljače ne donese novi Zakon o pobačaju - nema sankcija

Image
Foto: PIXSELL

Zadnjih godinu dana održani su brojni neformalni sastanci s ekspertima o toj temi,

27.11.2018.
16:13
PIXSELL
VOYO logo

Izrada novog Zakona o pobačaju će kasniti, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, a kada bi Zakon mogao biti gotov – nije kazao. 

Kako se radi o vrlo osjetljivom zakonu nedavno je osnovano povjerenstvo prvo će napraviti analizu zakona koji su na snazi u zemljama Europske unije, od onih u kojima je pobačaj zabranjen do država gdje je pobačaj potpuno liberaliziran, potvrdio je u ponedeljak Kujundžić. Također, opovrgnuo je informacije da je sastav tog radnog tijela  tajan te dodao da ono neće izraditi prijedlog novog Zakona o pobačaju već će to raditi povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Povjerenstvo ćemo osnovati kada izbistrimo nalaze što je praksa u svijetu pokazala, od krajnje restriktivnoga do krajnje liberalnoga", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud odredio je rok za donošenje novog Zakona o pobačaju do veljače 2019. godine. Zadnjih godinu dana održani su brojni neformalni sastanci s ekspertima o toj temi, na kojima su se zrcalila razna mišljenja i prijedlozi, a sada se krenulo to i uobličiti.

Upitali smo Ustavni sud što će biti ako Zakon ne ugleda svjetlo dana u zadanom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske obrate Ustavnom sudu zamolbom za produženje postavljenog roka, sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i svojoj ustaljenoj praksi, Ustavni sud će o tome raspraviti i donijeti odgovarajuću odluku", odgovorili su sa Ustavnog suda za RTL.

Uputa Ustavnog suda je obvezna, ali nema baš nikakvih sankcija za Vladu ako Zakon ne donese. Naime, Ustavni sud nema mehanizam za kazniti ikoga. Na snazi ostaje stari zakon sve dok se novi ne donese, a to može biti kad god.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, Vlada ne mora donijeti zakon o pobačaju do kraja mandata, pa ni u drugom mandatu i nikom neće biti ništa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo