Maslina je neobrana /

Ako tražite posao, evo prijedloga: 'Nudimo smještaj, topli obrok, zarada je oko 180 do 230 na dnevno'

U Istri bi se mogle obistiniti riječi glazbenog hita o neobranoj maslini

4.10.2018.
12:30
VOYO logo

Ako tražite posao evo prijedloga: U Istri bi se mogle obistiniti riječi glazbenog hita o neobranoj maslini. U najvećem hrvatskom masliniku koji se proteže na površini velikoj kao 450 nogometnih igrališta jučer je počela berba, a s njom i problemi.

U Červaru nedaleko od Poreča maslinici vrve plodom, ali ne i ljudima koji će ga ubrati. Naime, produljila se turistička sezona, a berba je počela tjedan dana ranije no inače, pa nedostaje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonski tandem koji češlja maslinu zadovoljan je istarskim uvjetima. U najveći hrvatski maslinik dolaze već nekoliko sezona.

"Što se tiče posla Istra je premac za sve. Većina dolazi odande, radimo, zarađujemo, a plaća je redovna", rekao je Damir iz Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Firma ok. Kad je svuda teško oni su ipak korektni. Daju plaću, pošteni su, imate i zdravstveno i mirovinsko", kaže Andrija iz Kešinca.

Unatoč tome, berača nema dovoljno. Zasad ih je 80. A maslina preko milijun kilograma.

"Momentalno nam fali, negdje 80-90 berača za ovu sezonu. Nudimo im smještaj, jedan topli obrok, zarada od cca 180 do 230 kuna dnevno", govori Dario Paulišić, direktor poljoprivredne proizvodnje Agrolagune.

Berba će trajati 50-ak dana, bere se u paru, a pojedinac može zaraditi i do deset tisuća kuna. U masliniku je samo četvrtina lokalnih berača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko mora pobrati 65 tisuća stabala. Čim se uberu, masline se voze na preradu.

"Očekujemo otprilike 150 tisuća litara ulja, deset tisuća više ili manje vidjet ćemo, a specifičnosti ovih ulja su da što su ulja sjevernija to su naglašenijeg okusa i pikantnijeg okusa", pojašnjava Igor Žeželj, djelatnik uljare u Poreču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U masliniku koji se pruža unedogled ne fali uroda, samo berača. Javi li ih se dovoljno, i najzahtjevnija nepca za dva će tjedna uživati u vrhunskim mladim uljima s prepoznatljivim istarskim potpisom.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo