'AKO OSTANEM BEZ VOZAČKE BOLJE DA TE NEMA': / Liječnica prijavila policiji promjenu stanja vozača pa joj je bijesan zaprijetio

Image

'Pacijent je došao revoltiran prijavom i liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da kaže doktorici da je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke'

19.8.2019.
17:37
VOYO logo

Obiteljska liječnica, dr. Marijana Peček-Vidaković, iz Orahovice prijavila je policiji promjenu stanja kod svog pacijenta kako bi bio spriječen voziti, odnosno kako bi mu se oduzela vozačka dozvola. Prema pisanju Indexa, pacijenta je to vrlo naljutilo pa je bijesan došao u ordinaciju dok je liječnica bila na godišnjem odmoru. Tamo je zatekao njenu zamjenu.

"Pacijent je došao revoltiran prijavom i liječniku koji je mijenjao dr. Marijanu Peček-Vidaković poručio da kaže doktorici da je bolje da je nema ako on ostane bez vozačke", kratko je Indexu kazao dr. Berislav Bulart iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine, podružnica Virovitičko-podravska županija (KoHOM VPŽ). Liječnik je ujedno i član Hrvatske liječničke komore u istoj županiji. Dr. Bulat objašnjava da je liječnica slučaj morala prijaviti policiji kako i kaže Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNICI DROGIRANOG VOZAČA PRETRESLI ORDINACIJU: /

Kažnjena doktorica tipa koji je skrivio strašnu nesreću kod Sv. Helene

Image
LIJEČNICI DROGIRANOG VOZAČA PRETRESLI ORDINACIJU: /

Kažnjena doktorica tipa koji je skrivio strašnu nesreću kod Sv. Helene

Liječnica drogiranog vozača pod traumom

Podsjetimo, nakon horora na naplatnim kućicama na Sv. Heleni 11.srpnja kada se drogirani vozač zabio u tročlanu obitelj, njegovoj liječnici je policija napravila pretres ordinacije. Osim toga, liječnica je kažnjena i novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna jer nije prijavila pacijentovo stanje. Zbog svega što se dogodilo, liječnica, koja se obiteljskom medicinom bavi već 34 godine, proživljava šok te ne želi izlaziti u javnost.

"Ona nije ni kriva ni odgovorna za pacijenta u privatno vrijeme, kao ni mi ostali liječnici obiteljske medicine. Ovo se ne bi smjelo rješavati na ovakav način, preko leđa obiteljskih liječnika, jer Zakonom o sigurnosti prometa motornim vozilima nije definirano koja stanja pacijenta moramo prijavljivati policiji. Stvar je u tome da to može biti bilo koja promjena stanja. Znači da bismo trebali prijavljivati svakog tlakaša, dijabetičara, to je toliko širok pojam, a da ne govorimo o uzimanju lijekova za smirenje, neke lijekove možete kupiti bez recepta, recimo ovi lijekovi za alergiju vam mogu smanjiti uračunljivost, a mogu se kupiti bez recepta. Kako ćemo mi znati što nam pacijent uzme bez recepta", kazala je predsjednica KoHOM-a dr. Vikica Krolo za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktori do sada nisu često prijavljivali pacijente?

Obiteljska liječnica, dr. Ines Balint rekla je Indexu kako obiteljski liječnici do sada nisu bili revni kada je u pitanje prijave promjene zdravstvenog stanja policiji. Međutim, drži da će sada morati prijavljivati promjene.

Image

"Nas obiteljske liječnike po ovom Zakonu mogu kažnjavati i kaznama do 15.000 kuna, i uz to još osiguravajuća kuća može tražiti nadoknadu troškova od liječnika. Iako bilo koji liječnik koji liječi pacijenta može liječenjem istog utjecati na promjenu zdravstvenog stanja vozača, na kraju se sve svodi na odgovornost obiteljskih liječnika jer nisam doživjela da itko nakon bolničkog liječenja šalje prijavu zdravstvenog stanja pacijenta", kazala je dr. Balint.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, liječnica kaže da je sve zajedno dosta složeno zbog pitanja na koja za sada ne znaju odgovor - koja su sve stanja pacijenata liječnici dužni prijavljivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo