'Ministar je samo zato što je vodio kampanju Josipoviću'

16.4.2012.
14:20
VOYO logo

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić optužen je za porobljavanje mladih uz asistenciju predsjednika Ive Josipovića. Bio je direktor Josipovićeve kampanje na izborima za predsjednika, što je vrlo vjerojatno i jedina Mrsićeva referenca zbog koje je mogao biti postavljen za ministra rada, jer ostalih stručnih referenci za takvu poziciju nema, navodi Akcija mladih u svom priopćenju.

Time objašnjavaju podršku predsjednika Josipovića "katastrofalnom prijedlogu zakona". Ivo Josipović je, dodaju, "svojim potezima i namještanjem poslova ZAMP-a kućnom prijatelju Marku Vojkoviću, koji je navedenim poslovima zgrnuo milijune kuna već pokazao kako skrbi o svojim prijateljima", a sada je "oduševljen prijedlogom besplatnog rada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će odjednom riješiti problem star 20 godina?

"Kako i ne bi bio oduševljen kad bi takav prijedlog gotovo legalizirao slučajeve u kojima pola Hrvatske radi, a ne prima plaću. Najočitiji primjer je trenutno Dioki, tvrtka koja je bila u vlasništvu Roberta Ježića, bliskog prijatelja Slavka Linića, koja je financirala predsjedničku kampanju Ive Josipovića, a u kojoj radnici već pola godine rade, a ne primaju plaću", navodi udruga.

"Ovaj zakon neće donijeti promjene u zapošljavanju mladih osim u činjenici da će legalizirati besplatan rad, društvo vratiti u doba robovlasništva i kao takav odgovara jedino poslodavcima koji dobivaju besplatnu radnu snagu", nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je ovaj "sustav robovanja" trebao kontrolirati državni inspektorat i Zavod za zapošljavanje, smatraju da je to u najmanju ruku neozbiljno.

"Ako država već 20 godina ne može riješiti problem zapošljavanja na crno, neplaćenih prekovremenih sati, neplaćenog noćnog rada te rada nedjeljom i praznikom, kako očekivati nadgledanje rada robova 21. stoljeća?", pita Akcija mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekog vremena Vladu je napustio prvi ministar "koji se nije snašao", ističu oni, a "u slučaju Miranda Mrsića čak ne možemo reći da se radi o nesnalaženju: čovjek je jednostavno došao na krivu utakmicu".

Nek' odvolontira

Mole premijera Zoran Milanovića da konačno progovori o bitnim stvarima i da ukoliko već ne može pronaći adekvatnu osobu da vodi Ministarstvo rada, "barem naredi ministru Mrsiću da odvolontira prve dvije godine mandata dok se ne nauči osnovama onog što bi trebao raditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek nakon volonterskog staža, ministar Mrsić bi mogao donositi odluke, ukoliko na njegovo mjesto ne dođe novi volonter s nedostatkom ministarskog staža. Mrsić sa svojim ministarskim stažem vjerojatno u tom slučaju neće biti dugo na burzi, pa nam tako može svojim primjerom pokazati kako sustav koji je zamislio funkcionira", zaključuje Akcija mladih.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo