Teški dani za Ivicu Todorića / Agrokor između Rusije i Kine: hoće li Todorić spas od ruskog preuzimanja naći preko Kineza?

Izvršni direktor Sberbanke iz Moskve poručuje: 'činimo sve što je moguće da podupremo Agrokor", a Ivica Todorić se jučer sastao s s direktorima jedne od najvećih kineskih državnih banaka, ICBC

21.3.2017.
22:34
VOYO logo

Ivica Todorić proživljava svoje najteže dane. 

Stvar je otišla toliko daleko da je došla do Kine. Naime, Kina je jedini dio svijeta gdje se Todorić još nije zadužio i izgleda da spas od ruskog preuzimanja pokušava naći upravo preko Kineza. Objavljeno je kako se jučer sastao s direktorima jedne od najvećih kineskih državnih banaka, ICBC. Delegaciju te kineske superbanke primio je u svom domu u Kulmerovim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je s tog događaja u medije puštena i fotografija na kojoj su u dvorištu Kulmerovih dvora i Ivica Todorić i jedan od najutjecajnijih svjetskih bankara, direktor ICBC-a  Jiang Jianquing. Todoriću je očito stalo da se zna za te pregovore kako bi se smirili njegovi vjerovnici a i kako bi se Rusima poslala poruka da nisu jedina opcija. ​Fotografiju je objavio 24 sata. 

Ali to nije i prvi susret s kineskim bankarima, tjednik Nacional dobio je na objavu fotografiju iste kineske delegacije bankara i investitora koji su u posjetu obitelji Todorić bili u travnju 2016.  Dakle, poručuju nam iz Agrokora, pregovori s Kinezima nisu od jučer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se s istim kineskim bankarima sastao i ministar financija Zdravko Marić. Ali i on s njima ne pregovara od jučer, nego također već godinu dana. Kaže da je i tada i sada tema sastanka bilo ulaganje  kineskih investitora u projekte javnog i privatnog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, a u tom kontesktu bilo je riječi i o Agrokoru.

Istodobno su se oglasili i Rusi i to s najviše instance. Oglasio se osobno Glavni direktor Sberbanke Herman Greff s kojim je Ivica Todorić svojedobno potpisao zadnji kredit od 600 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greff je novinarima u Moskvi rekao kako su "u bliskom kontaktu s vlasnicima i Upravom Agrokora te im nastavljaju davati podršku. Učinit ćemo sve da kompanija ostane 'na nogama' i riješi svoje privremene probleme... Postoji plan za izlazak iz te situacije koji je dogovoren s nama", rekao je Greff, ali nije rekao kakav je to plan.

Zasad ti planovi nisu poznati ni onima kojih se najviše tiču i kojima od njih doslovce ovisi opstanak- dobavljačima. Užasno su nezadovoljni komunikacijom s Agrokorom pa su  najveći dobavljači Podravka, Kraš, Dukat, Franck i ostali, ali zanimljivo bez Atlantic Grupe, svoju muku došli  istresti u ministarstvo gospodarstva, potpredsjednici Vlade Martini Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo