AGONIJA VLASNICE TVRTKE IZ SPLITA: / Porezni teror koštao ju je čak pet milijuna kuna, a sada će sve to vratiti - država

Image
Foto: PIXSELL/Flickr
24.3.2017.
15:59
PIXSELL/Flickr
VOYO logo

Zbog pogrešnog obračuna PDV-a, koji su učinili poreznici, splitska tvrtka "Saniteteska kuća Apollonia" završila je u blokadi, a sada nakon niza godina dobila je sudski spor pa pogreške poreznih službenika moraju plaćati hrvatski građani i to s iznosom od čak četiri milijuna i 300 tisuća kuna. Točnije, u slučaju ako presuda Trgovačkog suda u Splitu postane pravomoćna država će u roku osam dana pod prijetnjom ovrhe toliki iznos plus kamate te još dodatnih gotovo 700 tisuća kuna sudskih troškova morati iskeširati iz državnog proračuna.

Naime, tvrtki u vlasništvu dr. sc. Nade Jurinčić, koja se bavi uvozom i prodajom antidekubitusnih madraca i jastuka, splitska ispostava Porezne uprave je 2011. utvrdila porezni dug zbog manje obračunatog PDV-a za 2005., 2006., 2007. i 2008. godinu te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug je iznosio 4.291.847,17 kn sa zakonskim zateznim kamatama, a nastao je jer su poreznici u nadzoru utvrdili da "Apollonia" nije mogla primijeniti nultu stopu PDV-a u poslovanju s madracima i jastucima, piše Slobodna Dalmacija.

Njihovu odluku potvrdilo je drugostupanjsko rješenje Ministarstva financija, Samostalne službe za drugostupanjski upravni postupak, da bi tek Upravni sud u listopadu 2014. presudio, i to pravomoćno da je takvo rješenje bilo nepravilno i nezakonito te da je tvrtka ispravno primjenjivala nultu stopu PDV-a. Upravo tu presudu Upravnog suda potvrđuje danas i odvjetnik vlasnice tvrtke Dragan Mijoč dodajući kako je riječ o tvrtki koja je bila vrlo kvalitetna, a koja je dovedena na rub egzistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nezakonite odluke "Apolloniju" su stajale blokade koja je trajala sve do srpnja 2010. godine. Zbog svega su imali manje prihode, gubitke u poslovanju, na tržištu, a izgubili su i poslovni ugled. Šteta im je iznosila 4.296.157 kuna potencijalne dobiti, i to za razdoblje od 2010. do 2015. godine.

Iz porezne su u postupku sve osporavali, te tvrdili da je sve što su učinili prema pravilima struke i sukladno zakonu. Priznali su da je Upravni sud poništio njihove odluke te su ustvrdili da je zbog toga "26. siječnja 2015. godine u informacijskom sustavu Porezne uprave stornirano zaduženje" te da nije bilo nezakonitog postupanja i da novac "Apollonije" ni u jednom trenutku nije bio prenesen na njihov račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve je njihove argumente sutkinja Trgovačkog suda Dea Meštrović Koceić procijenila nedovoljnim te je presudila u korist, "žrtve poreznog terora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo