AGONIJA U KLINICI ZA TUMORE /

Pacijentica s karcinomom: 'Pokvario se uređaj za zračenje '; Njezin sin: 'Ako država ima novca za Rafale...'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Doktorica joj je rekla da imaju tri uređaja za zračenje koji su prastari i stalno se kvare. Da je na Klinici za tumore rasulo i kaos dokazuje i druga situacija koja se dogodila istoj pacijentici

Tajana Gvardiol

Tajana Gvardiol

Žena, majka, novinarka. Voli znati sve, a ne podnosi nepravdu. Pa ako je ne može promijeniti može ukazati na nju

24.10.2024.
13:14
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U redakciju Danas.hr-a javila se pacijentica s dijagnozom karcinoma dojke koja je u utorak trebala krenuti s deset ciklusa zračenja u Klinici za tumore u Zagrebu. Stigavši na dogovoreni termin, nije stigla na red. Taman kad je trebala ući, pokvario se uređaj za zračenje.

Doktorica joj je rekla da imaju tri uređaja za zračenje koji su prastari i stalno se kvare. Da je na Klinici za tumore rasulo i kaos dokazuje i druga situacija koja se dogodila istoj pacijentici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bila je naručena na ultrazvučni pregled u 11. mjesecu, ali je "još jedan liječnik dao otkaz s 1. siječnja", kako su joj rekli pa joj nema tko napraviti pregled. Sada se može naručiti tek za lipanj. Tada će proći 11 mjeseci od njezine operacije. Koliko je krucijalno vrijeme kod oboljelih od karcinoma, deplasirano je i naglašavati.

"Liječenje onkoloških bolesnika u Institutu je vrlo upitno ukoliko se tim pacijentima ne omogući pravovremena reakcija, što zna svaki laik. Ukoliko država ima novca za Rafale, onda mora imati za nove uređaje za zračenje i liječnike koji se brinu o teškim pacijentima", rekao nam je sin pacijentice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONAČNO JE STIGAO /

Linearni akcelerator olakšat će život onkološkim bolesnicima iz Zadra. Ljubica: 'Dosad je to bila muka'

Image
KONAČNO JE STIGAO /

Linearni akcelerator olakšat će život onkološkim bolesnicima iz Zadra. Ljubica: 'Dosad je to bila muka'

Iz Klinike za tumore neslužbeno smo doznali da oba uređaja za zračenje rade, ali istina je da je "neki treći" uređaj u kvaru. Koji, nisu nam htjeli reći, ali na kvaru se radi. Koliko će trajati, također, ne znaju jer se radi o zahtjevnim i skupim popravcima.

"To sigurno nije normalno liječenje onkoloških bolesnika", požalio nam se sin pacijentice.

Ipak, neslužbeno doznajemo da, za takav, ali noviji, uređaj u riječkoj bolnici nema liste čekanja pa pacijenti koji su u mogućnosti, mogu odraditi cikluse u Rijeci.

Riječki KBC dobio je ljetos prvi od tri linearna akceleratora koje je ministar Vili Beroš najavio početkom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onkološki bolesnici koji se liječe radioterapijom dobili su prvi od tri nova linearna akceleratora , a koje je ova Vlada osigurala za pacijente iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o jednom u nizu 21 linearnog akceleratora za cijelu Hrvatsku ukupne vrijednosti 85 milijuna eura", izjavio je ministar. Svi trebaju stići do kraja 2025.

Do tada treba samo preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ovo nije prvi ovakav incident u zagrebačkoj Klinici za tumore, pisali smo još u ožujku 2022. godine. Tada se više pacijentica javilo u redakciju RTL-a s istom pričom. Imale su karcinom i trebali su zračenje. I kao da bolest sama po sebi nije stravična, krenula je agonija hrvatskog zdravstva.

Jedan dan odrade zračenje, drugi dan ih zovu da se uređaj pokvario i tako ukrug. Nije se jednom dogodilo da se uređaj pokvario dok su pacijenti bili polugoli na stolu. Nitko od nadležnih tada nije bio voljan davati izjave, ali su iz Rebra objasnili da se uređaji mogu koristiti osam ili devet godina, a kod nas se koriste i po 15. Na servisu budu po 50 dana godišnje.

Poslali smo upit u KBC Sestre milosrdnice. Do objave teksta, odgovor nismo dobili.

POGLEDAJTE VIDEO: Spas za onkološke pacijente: Stižu novi uređaji za zračenje. Ravnatelj KBC-a: 'Kod nas su neki stari i 15 godina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo