Agencija za poticaje iz EU troši više nego što će dobiti!

1.3.2010.
12:48
VOYO logo

Vladina Agencija za plaćanje u poljoprivredi osnovana za povlačenje sredstava EU u Hrvatsku, troši puno više sredstava nego što osigurava poljoprivrednicima . Ukoliko se realiziraju svi najavljeni troškovi agencije u 2010., ta će razlika prijeći 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

arti-201002190339006Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i regionalnog razvoja, troškovi Agencije u razdoblju 2004. do 2009. iznosili su 102 milijuna kuna, od čega je na SAPARD program potrošeno 48 milijuna, a za trošak IPARD-a 32 milijuna kuna, dok je na osoblje Agencije potrošeno 22 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako tome dodamo najavljeni trošak za popunu osoblja koji će prema najavama premijerke Jadranke Kosor u ovoj godini iznositi 178 milijuna kuna, na formiranje Agencije bit će utrošeno ukupno 280 milijuna kuna. Istovremeno vlada je iz EU fondova za programe SAPARD i IPARD osigurala tek 182 milijuna kuna.

Ukratko, na formiranje tijela koje će povlačiti sredstva EU potrošit će se 100 milijuna kuna više nego što su iz fondova EU dobili hrvatski poljoprivrednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu agencije je Anica Luetić, bivša šefica financija Ministarstva poljoprivrede i siva eminencija čitavog resora na čiji rad stiže dosta pritužbi iz kruga hrvatskih pregovarača s EU-om.

Osim što prigovaraju na sporosti i nesposobnosti vladinog menadžmenta, oni upozoravaju i na povezanost jednog dijela vladinih struktura s krupnim kapitalom, kojem ne odgovara jačanje konkurencije financirane sredstvima EU i demonopolizacija tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o povlačenju sredstava EU još su porazniji kada se usporede s drugim traznicijskim zemljama. Hrvatska je tako od ukupnih sredstava za realizaciju programa SAPARD iskoristila tek 48 posto, dok je prosjek iskoristivosti SAPARD-a u ostalim zemljama tranzicije 94,4 posto, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201002270208006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo