AFRIČKA SVINJSKA KUGA UZROKOVALA KOLAPS TRŽIŠTA: / Neke zemlje zabranile uzvoz, ne i Hrvatska - višak mesa na policama naših dućana

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj

Hrvatska još uvijek nije zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke, iako tamo hara afrička svinjska kuga,

3.10.2020.
11:05
PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj
VOYO logo

Afrička svinjska kuga prije dva se tjedna pojavila u Njemačkoj i prouzrokovala kolaps na svjetskom tržištu svinjetine. Naime, Kina je odmah zabranila uvoz svinjskog mesa iz Njemačke, a viškovi su se počeli izvoziti u druge zemlje, među njima i u Hrvatsku. Na policama domaćih trgovačkih lanaca i u mesnicama već se pojavila svinjetina iz Njemačke i to po toliko niskoj cijeni da su domaći uzgajivači u očaju.

"Da se pojavila u Hrvatskoj mi ne bi imali takve štete koliko imamo kad se pojavi u Njemačkoj. Nažalost, po dobro uhodanoj šemi završava na Hrvatskom tržištu, i to ne po tržnim cijenama, događa se veliki pad cijena u Hrvatskoj danas koji poljoprivredni proizvođači i svinjogojci jednostavno ne mogu izdržati", rekao je za RTLKrešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U NJEMAČKOJ POTVRĐEN PRVI SLUČAJ AFIČKE SVINJSKE KUGE: /

Tragaju za drugim slučajevima bolesti protiv koje nema lijeka ni cjepiva

Image
U NJEMAČKOJ POTVRĐEN PRVI SLUČAJ AFIČKE SVINJSKE KUGE: /

Tragaju za drugim slučajevima bolesti protiv koje nema lijeka ni cjepiva

Uvezli 10 puta više nego izvezli

Hrvatska je i inače jedan od većih uvoznika svinjetine u Europskoj uniji. Podaci hrvatske gospodarske komore otkrivaju da domaći uzgajivači proizvedu tek polovicu mesa koju pojedemo. "Hrvatska je uvezla svinjskog mesa u vrijednosti 207 milijuna eura, a izvezli smo tek desetinu te vrijednosti", rekao je Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore.

No, veliki su uvoznici i Austrijanci, pa su zbog situacije u Njemačkoj, svejedno zabranili uvoz mesa iz te zemlje. No, Hrvatska i u proizvodnji trpi posljedice poremećaja cijena na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zabraniti uvoz robe koja zadovoljava zdravstvene i sigurnosne standarde. Naši proizvođači se sada susreću s poremećajima i problemima. Veliki su poremećaji u cijenama na međunarodnom tržištu. To je posebno teško za zemlje koje su male i ne mogu utjecati na međunarodne tijekove. I dosada smo nalazili načine pomoći, pokušat ćemo i sada. Iz državnog proračuna ćemo pokušati pronaći način", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prisiljeni sniziti cijene

Ti poremećaji znače da se kilogram svinjetine iz Njemačke u nas može kupiti za 18 kuna. U uvozu taj isti kilogram košta 7,5 kuna, pa trgovački lanci uvjetuju domaćim poljoprivrednicima da snize cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno, mi vam gubimo od 150 do 200 kuna po tovljeniku u Hrvatskoj. Ukoliko se to dugoročno nastavi, ako država ne bude intervenirala sigurno će doći do ozbiljnog pada naše proizvodnje. Prvenstveno mislim na male i srednje proizvođače", zaključio je Kuterovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo