primanje i davanje mita / 'Afera kvadrati' koju je RTL prvi objavio ide dalje: Uhićena četvorica, naša Ivana Ivanda Rožić ima detalje

Vijest i ne bi bila toliko zapažena da nije riječ o načelniku Sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva te još tri osobe iz Splita

17.4.2019.
19:32
VOYO logo

Četvorica osumnjičenih zbog mita za legaliziranje 55 kvadrata hotela na Bačvicama, o čemu je jučer RTL prvi izvijestio, pod istragom su USKOK-a.

Vijest i ne bi bila toliko zapažena da nije riječ o načelniku Sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva te još tri osobe iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su se oni udružili kako bi ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju jednog hotela, a USKOK ih istražuje zbog primanja i davanja mita.

Detalje o ovom slučaju donosi RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo jutro policija je uhićene dovodila u splitski USKOK. 

"Gospodin Binenfeld iznio je obranu, branio je sebe i to je za sada sve što vam mogu reći, dalje je sve na tijelima državnog progona. Pa ćemo vidjeti dalje tijek istrage kako će to sve skupa završiti", rekao je Boris Majić, odvjetnik Josipa Binenfelda 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoosumnjičeni je načelnik Sektora za pravne poslove u ministarstvu graditeljstva Josip Bienenfeld. USKOK i policija sumnjaju kako je od 18. ožujka do 15. travnja primio 660 eura mita, a posrednik svega bio je navodno bivši inspektor u Ministarstvu - Željko Korica

Riječ je o milijunskom poslu, kako bi se dobila izmjena i dopuna građevinske dozvole za hotel na Bačvicama koji je trebao zadržati veličinu i katnost jer nije izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi dovedeni pred tužitelje iznosili su obranu.

"Stavljeno mu je na teret kazneno djelo davanje mita međutim on je u cjelosti negirao počinjenje kaznenog djela i zapravo u obrani otklonio sve sumnje koje su mu stavljene na teret", kazao je Damir Primorac, odvjetnik Borislava Bašića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li se vaš klijent branio šutnjom ili je aktivno iznosio obranu? Aktivno je iznosio obranu, ne mogu vam više ništa reći jer je istraga tajna", rekao je odvjetnik Željka Korice, Jadran Franceschi.

Resorni ministar poručuje kako razumije interes javnosti, ali i da on još ne zna mnogo informacija o svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jeste li vi imali kakvih saznanja oko događaja koji su se događali? Nisam imao, ne bi nikako bilo dobro da sam imao neke informacija od recimo DORH-a", rekao je Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Josip Binenfeld u Ministarstvu graditeljstva radi od 1994. godine. Radio je na svim najvažnijim zakonima. Davao sugestije i mišljenja. I to za vrijeme i lijevih i desnih ministara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok sam bio ministar graditeljstva i prostornog uređenja surađivao sam s gospodinom. Binenfelda poznajem kao stručnjaka i dobrog pravnika. I kako komentirate ove njegove navodne koruptivne radnje? mogu reći da sam jako iznenađen onim što sam pročitao u medijima, ali nisam upoznat s detaljima pa ne bih komentirao", kazao je Lovro Kuščević, bivši ministar graditeljstva.

znenađeni su i u Ministarstvu gdje još uvijek ne mogu vjerovati da se ovako nešto moglo dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo graditeljstva neće provoditi internu istragu, ovaj će postupak ostaviti da ide svojim tijekom, a Binenfelda će udaljiti iz službe kada se protiv njega podigne optužnica ili kada sud odredi istažni zatvor. 

Jedna osuba još uvijek nije dostupna hrvatskom pravosuđu. Trenutno se nalazi u Izraelu na liječenju iz kojeg poručuje kako će se odazvati hrvatskom pravosuđu i aktivno braniti. Dodaje kako ga za sada nitko nije pozvao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također vanja napomenuti kako je policja istaknula kako su pretragom prostorija i automobila pronašli 21 tisuću eura čije će porijeklo također utvrđivati.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo