AFERA 'DNEVNICE': / Sauchi određen istražni zatvor bez prava na jamčevinu, već je u Remetincu

Image
10.2.2017.
7:04
VOYO logo

Image
DORH TRAŽI POKRETANJE POSTUPKA I PRITVOR ZA TOMISLAVA SAUCHU: /

SDP-ovcu sutra skidaju zastupnički imunitet

Image
DORH TRAŽI POKRETANJE POSTUPKA I PRITVOR ZA TOMISLAVA SAUCHU: /

SDP-ovcu sutra skidaju zastupnički imunitet

MIP SKINUO IMUNITET SAUCHI, SAMO JE PERNAR GLASOVAO PROTIV: ‘A što je s HDZ-ovim crnim fondovima?’

PLENKOVIĆ O SKIDANJU IMUNITETA SAUCHI: ‘Već sam rekao da će DORH tu imati puno posla. Očito ima’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GLAVNI DRŽAVNI REVIZOR PROGOVORIO O AFERI ‘DNEVNICE’: Evo kako su otkrili nepravilnosti i što su točno poduzimali


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO 21:00 Tomislavu Sauchi određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, a kako je najavila njegova odvjetnica, Aleksandra Horvat, Sudu će predati žalbu za što smatra da imaju dobre osnove.

'Ponudili smo trostruko veći iznos, u vidu nekretnina, odnosno milijun i 500 tisuća kuna', rekla je Horvat govoreći o jamčevini koju je Sud odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je kako Saucha večeras ide u Remetinec.

Sauchina Supruga Ivana kazala je novinarima kako su protekla nekoliko dana bila iznimno teška, a na pitanje je li iznenađena ovakvim tijekom događaja kazala je: 'Apsolutno jesam.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:40 - Sudac je Sauchi odredio jednomjesečni stražni zatvor, bez prava na jamčevinu. Neslužbeno doznajemo da USKOK ima sedam svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


19:00 - Upravo je završilo ispitivanje Tomislava Sauche u sjedištu USKOK-a. Saucha je porekao sve optužbe o zloporabi položaja i krivotvorenju putnih naloga. USKOK će za njega predložiti istražni zatvor i on će još noćas biti izveden pred istražnog suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova supruga i odvjetnica Ivana Saucha objasnila je da mu je imunitet skinut samo za ovaj kazneni postupak i ova kaznena djela te otklonila nagađanja o nekim drugim malverzacijama s kojoma bi se Sauchu eventualno moglo povezati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:53 - REPORTERKA NET.HR-A ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ JAVLJA: Tomislav Saucha prebačen je u sjedište USKOK-a gdje će odgovarati na pitanja o optužbama za izvlačenje novca putem dnevnica. Njegova odvjetica Aleksandra Horvat kratko je najavila da će Saucha iznositi aktivnu obranu što znači da se neće braniti šutnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga USKOK će odlučiti hoće li, kao što je najavio MIP-u, za osumnjičenog Sauchu tražiti određivanje istražnog zatvora kako ne bi utjecao na svjedoke u nastavku istražnog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:35 - N1 javlja da je odvjetnica Tomislava Sauche, Aleksandra Horvat, rekla da se njezin klijent ne osjeća krivim. Rekao joj je i da nema što kriti. Nakon ispitivanja u PNUSKOK-u, Sauchu će ispitati i u USKOK-u a zatim slijedi službeno pokretanje istrage i istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ravnateljstvu policije, na upit o Sauchinu uhićenju, kazali su da mogu potvrditi tek da je "uhićena jedna osoba" i predana pritvorskom nadzorniku.

Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li Uskok da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


13:47 REPORTERKA NET.HR-a ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ JAVLJA: Tomislav Saucha je uhićen i odveden u sjedište PNUSKOK-a na Oranice na ispitivanje. Doznajemo da je istražitelje dočekao u uredu svoje odvjetnice Aleksandre Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


13:06 - Nakon što je Sabor izglasao skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi, očekuje se njegovo privođenje iako se još uvijek ne zna gdje se on nalazi. Kada bude priveden, najprije će ga odvesti u PNUSKOK, a zatim će ga u USKOK-u ispitati, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:28 - Sa 135 glasova za i samo jednim protiv, saborski su zastupnici ukinuli imunitet Tomislavu Sauchi, čime su potvrdili jutrošnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Samo je Ivan Pernar glasovao protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:20 - Bivši predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak, u povodu afere u kojoj DORH tereti njegova tadašnjeg predstojnika ureda Tomislava Sauchu, da je putem lažnih naloga otuđio više od pola milijuna kuna, da je šokiran cijelim slučajem, ali nema nikakva saznanja o tome, te poručio kako je politički i moralno odgovoran, ali pravno ne. OpširnijeOVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:56 - Ne zna se gdje se Tomislav Saucha nalazi. Njegova je odvjetnica najprije potvrdila da je on u sjedištu USKOK-a, no sada je okupljenim novinarima rekla da on nije tamo.

Gdje se nalazi, nije poznato. Podsjetimo, stan na Gornjem gradu napustio je s velikom putnom torbom.


11:32 - Prema predviđenoj proceduri nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika. Zatraži li USKOK da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.


11:24 - N1 javlja da će bivši premijer Zoran Milanović dati izjavu o skidanju imuniteta Tomislavu Sauchi u 12.15 sati.


10:46 - Saborskog zastupnika SDP-a Tomislava Sauchu, kojem je Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jutros skinulo imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, Državno odvjetništvo tereti da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura.

Sadržaj zahtjeva za skidanje imuniteta Sauchi postao je poznat javnosti jer ga je za vrijeme sjednice snimio i na Facebooku objavio član tog povjerenstva i saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar.

Sauchu terete da je kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je bio ovlašten nalagati izdavanje i potpisom odobravati putne naloge i račune za službena putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna tajnici svog ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za premijerove posebne savjetnike.

Potom je, sumnja tužiteljstvo, nalagao da se u gotovom novcu isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Saucha je tako izrađene putne naloge potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda za opće poslove Sabora i Vlade radi obračuna i isplate tih akontacija, te su prema njegovim uputama izrađeni nalozi za službena putovanja u inozemstvo.

Nakon što su službenici Ureda za opće poslove, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim nalozima, obračunali i na teret državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnice, Saucha je taj novac zadržavao za sebe te je potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista izvršena iako je znao da to ne odgovara istini.

DORH smatra kako postoje razlozi za uhićenje Sauche i određivanje istražnog zatvora protiv njega jer bi boravkom na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Tijekom istrage bit će potrebno ispitati veći broj svjedoka među njima i posebne savjetnike, kao i osobe koje su u to vrijeme bile zaposlenici Ureda predsjednika Vlade, kao i Ureda za opće i posebne poslove, koje Saucha osobno poznaje i na koje bi mogao utjecati koristeći svoj autoritet.

U zahtjevu MIP-u DORH je predložio da Hrvatski sabor odobri lišavanje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora te pokretanje postupka protiv Sauche zbog zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


10:16 - Reporterka Net.hr-a Ana Raić Knežević javlja da se Tomislav Saucha nalazi u sjedištu USKOK-a, gdje čeka odluku Hrvatskog sabora.

Galerija


10:05 - Na programu N1 televizije objavljeno je da se očekuje skora izjava bivšeg premijera Zorana Milanovića o slučaju Tomislava Sauche.


09:22 - Tomislav Saucha ide prema sjedištu DORH-a. Novinarima nije htio komentirati odluku MIP-a.

'Ne mogu ništa komentirati, cijenio bih da mi oslobodite prostor da mogu proći. U Sabor ne idem', rekao je i odbio komentirati bilo što drugo.


9:17 USKOK za Sauchu istražuje razdoblje od studenoga 2013. do siječnja 2016. Sporno je 560 tisuća kuna te 1400 eura.

Image
Image

9:10 Grafološko vještačenje pokazalo je, prema mišljenju vještaka, da je Saucha počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

'Saucha je nalagao da se u gotovom novcu iz sredsatva državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo...

Iz rezultata provedenih izvida USKOK-a proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Tomislav Saucha počinio naprijed navedena kaznena djela. Naime, iz provedenih izvida i to osobito putnih ispostavljenih na imena posebnih savjetnika, nalaza i mišljenja grafološkog vještaka, dokumentacije Ureda, nalaza Revizije, obavljenih obavijesnih razgovora, proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Saucha u razdoblju od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu državnog proračuna, tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga', navodi se u zahtjevu DORH-a.


9:00 Odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva trebao bi potvrditi Sabor. SDP-ovac Gordan Maras kazao je kako će SDP glasovati za skidanje imuniteta, dodavši kako se vidi razlika u odnosu na prethodne slučajeve, no i da DORH mora utvrditi što se dogodilo s javnim novcem te da je SDP-u u interesu da se to što prije napravi, prenosi N1.


08:48 - Sa sedam glasova za i jednim protiv Mandatno-imunitetno povjerenstvo je odlučilo da će se zastupniku Tomislavu Sauchi skinuti imunitet, te za lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Protiv toga je, iz revolta, glasovao jedino Ivan Pernar.

Jedini koji je glasovao protiv skidanja imuniteta Sauchi bio je Ivan Pernar (Živi Zid) koji je svoju odluku objasnio "činom revolta" jer se, kaže, ne procesuiraju ljudi iz HDZ-a.

"Imamo slučajeve ozbiljne političke korupcije ... izvlačenja novca iz državnih poduzeća pa su se tada potpisi vještačili i utvrđeno je da su ljudi koji su dizali novac iz crnih fondova, neki tvrdili da nisu bili oni, pa jesu, pa DORH nije ni protiv jednog člana HDZ-a koji je uzimao novac iz crnih fondova dizao kaznene prijave i tražio za njih pritvor; pa dok se oni ne procesuiraju kao čin revolta neću biti za skidanje imuniteta gospodinu Sauchi", izjavio je Pernar.

'Predlažem da Povjerenstvo daje odobrenje za lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora protiv Tomislava Sauche. Molim da glasujemo', rekao je predsjednik MIP-a.

Image

08:46 - Predsjednik MIP-a Žarko Tušek rekao je da MIP nije taj koji bi se trebao iživljavati nad životima osoba kojima se ovakve stvari stavljaju na teret.

Image
Image
Image


08:43 - 'DORH treba utvrditi što se dogodilo. Imamo mogućnost omogućiti DORH-u da što prije javnosti iznese što se dogodilo i kako i zbog toga trebamo glasovati za. Zastupnici SDP-a će glasovati za. DORH mora ustanoviti što se desilo s javnim novcem i zato ćemo podržati ovu odluku', rekao je SDP-ov Gordan Maras.


08:39 - Za riječ se javio Ivan Pernar.

'Imamo slučajeve ozbiljne političke korupcije. To je slučaj izvlačenja novca iz državnih poduzeća. Pernar je prigovorio zbog toga što DORH nije zatražio skidanje imuniteta HDZ-ovcima, koji su koristili novac izvučen iz javnih poduzeća, odnosno iz tzv. crnih fondova, piše N1.

'Kao čin revolta, dok se te ljude ne procesuira, jer su napravili štetu od 24 milijuna kuna, neću biti za skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi', rekao je Pernar.


08:37 - Počela je sjednica MIP-a s jednom točkom dnevnog reda.

Pred članovima je zahtjev DORH-a.

'Radi se o kaznenom djelu zloupotrebe položaja i ovlasti', rekao je predsjednik MIP-a i dodao da ne želi ulaziti u sam sadržaj kaznenog djela nego da institucije trebaju raditi svoj posao.


08:30 - Počela je sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj će se tražiti skidanje imuniteta SDP-ovom Tomislavu Sauchi.

Državno odvjetništvo, prenose mediji, zatražilo je za Tomislava Sauchu, šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od tristo tisuća kuna.

Saslušani u DORH-u

Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu nakon što se u javnosti saznalo za nalaz Državnog ureda za reviziju prema kojem su im isplaćivane sporne inozemne dnevnice u ukupnom iznosu od 307 tisuća kuna.

Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje.

Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao prošla dva dana, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Image

Više od 500 inozemnih dnevnica

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem - njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine.

SDP je objavio kako smatra da je riječ o slučaju krivotvorenja.

SDP sam tražio istragu

Kako je za Net.hr sinoć poručeno iz te stranke, sam SDP je je odmah zatražio istragu DORH-a, a da bi se ona pokrenula nužno je skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. ‘Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom saboru i SDP-a’, poručili su iz SDP-a.

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izjavio je u Saboru da će SDP podržati skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi.

"Što se tiče skidanja imuniteta, naravno i u okviru ovoga, naravno da ćemo podržat skidanje. To je u interesu svih. Ovdje se istina mora saznati. Što se prije sazna, to je za sve bolje. Dakle, stojimo čvrsto kod toga, idemo po istinu, tražimo da se ona utvrdi. Svima nam je to u interesu", kazao je Miljenić.

Inzistiraju na pravednoj istrazi

Dodao je da je SDP načelno, čim je počela afera "Dnevnica ", zatražio brzu istragu. "Moram reći da mi je drago da ona ide brzo. I dalje ćemo inzistirati da bude pravedna, bez političkog utjecaja i da ide što prije", dodao je .

Na upit novinara vjerujete li Sauchi da on nije dio te afere, Miljenić je kazao da može govoriti samo u svoje ime i da njemu kao čovjeku vjeruje.

Andro Krstulović Opara (HDZ) samo je kratko izjavio da je primio tu informaciju i da je na MIP-u da to razmotri, te da će o skidanju imuniteta odlučiti MIP.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo