PROŠAO JE 2791 DAN / Sud je raspetljao 10 krakova afere Agram; Bi li Bandić, da je živ, zbog toga odležao? 'To je sasvim izvjesno, ali...'

Čak 2791 dan nakon pravosudnog začetka afere Agram postavlja se pitanje bi li Bandić ležao u zatvoru, a proces još ni izbliza nije gotov

9.6.2022.
23:54
VOYO logo

Točno 2791 dan nakon što je uhićen sad već pokojni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, Županijski sud u Zagrebu je nepravomoćnom presudom djelomično raspetljao 10 krakova afere Agram.

Image
AFERA AGRAM /

Petar Pripuz oslobođen po svim točkama optužnice, Bandićevi suradnici proglašeni krivima i čeka ih zatvor

Image
AFERA AGRAM /

Petar Pripuz oslobođen po svim točkama optužnice, Bandićevi suradnici proglašeni krivima i čeka ih zatvor

Službenim su autima, tajnice, TV voditeljice, šogori i prijatelji putovali po zemlji i inozemstvu, pa i na kolinje u Poganu Vlaku. Da bi račun bio čist, a ljubav duga, kako kaže stara poslovica, za to su redovito dobivali i dnevnice. Osim toga, u gradskoj su upravi izmišljana radna mjesta za nečije kćeri i rođakinje, utvrdio je sud. No, nije utvrdio nikakvo namještanje poslova pri odvozu glomaznog otpada ili zamjeni zemljišta s jednom građevinskom tvrtkom. Tu je, po mišljenju suda, sve bilo čisto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić iza rešetaka? Možda

Kad se sve zbroji, Petar Pripuz je oslobođen, a bivši Bandićevi suradnici i direktori gradskih tvrtki su dobili između sedam i 14 mjeseci zatvora. "Zato što su te nekvalificirane osobe zaposlene iz razloga koji su u Zagrebu i Holdingu bili važniji, a taj je da su bili 'nečiji'", objasnila je sutkinja Rahela Valentić, pri izricanju presude.

Bi li iza rešetaka završio i Milan Bandić, nikad nećemo doznati. "To je sasvim izvjesno, ali kakva bi bila kazna, to je teško prognozirati…", objasnila je za RTL novinarka Telegrama, Ana Raić Knežević, koja je pratila aferu od samih početaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priči nije kraj

O Bandićevom "delanju" napisane su tisuće novinarskih tekstova i snimljeni dani televizijskih priloga. Ovom koruptivnom aferom je bilo zahvaćeno pola gradske uprave, a o njoj je snimljen čak i dokumentarac.

"Da je Milan Bandić danas živ, dobio bi tri godine minimalno. Mislim da je danas jedan velik dan, jer sin Ivice Lovrića koji radi kod Pripuza može pričat' da ne radi kod kontroverznog poduzetnika nego kod uglednog poduzetnika, naš premijer Plenx može pričat' da je bio u koaliciji s jednom poštenim i uglednim gradonačelnikom", komentirao je redatelj Dario Juričan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se stvorio dojam da su se tresla brda, a rodio miš, priči nije kraj. Naime, presuda je nepravomoćna, pa će sigurno biti i žalbi, a onda će Vrhovni sud, tko zna kada, i pravomoćno odlučiti o ovom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo